Fontos, hogy a népszerű gyógynövény szedése során is fokozottan ügyeljünk a természet, az erdei ökoszisztéma megóvására – hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt. – írja a Baranya megyei hírportál, a bama.hu.
A medvehagyma főként a bükkösök kora tavaszi jellegzetes, hagymás növénye, amely a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő jellemzően.
Az utóbbi években egyre népszerűbb gasztronómiai alapanyag, ezért egyre többen élnek a lehetőséggel és természetes élőhelyén gyűjtik, ami fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára
– hangsúlyozza a társaság. Kiemelve, hogy ezt jelentősen csökkenthetjük, ha erdőjáráskor lehetőség szerint nem térünk le a kijelölt turistaútvonalakról – így elkerülhető az erdő aljnövényzetében élő, számos védett, lágyszárú növény letaposása.
A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani.
– A gyógynövény kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Az ezt meghaladó, kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető „Erdőtérkép” segíti – tették hozzá.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Leszedett medvehagyma egy kosárban a Mecsekben (Fotó: MTI/Sóki Tamás)