időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Újdonságokkal várják a horgászokat a fegyverneki Holt-Tiszánál

Forrás: Országszerte
2022.04.09. 17:46
borítókép

Nagy változásokkal kezdődött el az idei horgászszezon.

Jelentős módosítások történtek az idei év horgászrendjében Fegyverneken, melynek értelmében több szigorítást is bevezettek – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu cikkében.

 

– Tudjuk, hogy ez csak nagyon ritkán nyeri el a horgászok többségének szimpátiáját, azonban a hal kereskedelmi árának nagymértékű emelkedése szükségesé tette ezeket. Bízunk benne, hogy a felelős halgazdálkodás a továbbiakban is azt eredményezi, hogy a vízparton ezek után is mindenki megtalálja a számításait – tájékoztatott a szabályozással kapcsolatban Faragó Attila, a Fegyverneki Városüzemeltetési Intézmény részlegvezetője. Mint mondta, az idei évtől a IV. számú tóegységet kiemelt sporthorgász vízterületként hasznosítják, megadva a lehetőséget ezzel a „Fogd meg és engedd vissza” elvet valló sporthorgászoknak. Ezen a vízterületen éppen ezért nagyon szigorú szabályozást vezettek be.

 

A három kilogramm feletti pontyot megfogása után kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, tilos hazavinni. Több kötelező felszerelést is előírtunk, így a pontymatracot, valamint a sebfertőtlenítőt is

 

– hangsúlyozta a részlegvezető. Hozzátette, folytatódott a horgászhelyek fejlesztése is, így most már akár több horgász is kényelmesen elfér egy álláson. A vízparton több új információs és a tóegységek számait jelölő útba igazító táblákat helyeztek ki.

 

Mint mondta, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően, elvégezték a földutak karbantartását is. Idén több országos szintű horgászversenyt rendeznek a fegyverneki holtágon, áprilisban egy finomszerelékes, pünkösd hétvégéjén pedig egy meghívásos bojlis versenyt. Szeptemberben a tervek szerint meghirdetik a nyílt nevezéses, II. Alsóréti Holt-Tisza Pontyfogó Kupát is. 

 

– Azért, hogy a horgászoknak sikeresen induljon a szezon, a napokban egy megemelt mennyiségű haltelepítésre került sor, melynek során hatvan mázsa horogérett, háromnyaras ponty telepítése történt meg. A szezonkezdet sikeres volt, hiszen halászati őreinknek több gyönyörű fogást sikerült azóta hitelesíteni – mondta Faragó Attila.

 

Borítókép: A Holt-Tisza egyik ága a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken. A kép illusztráció. (Fotó: MTI/Mészáros János)