A megmérettetés apropóját az adta, hogy öt évvel ezelőtt került be a hungarikumok gyűjteményébe az Egri Bikavér – mondta a Heves megyei hírportálnak Nagy Zoltán, az egri egyetem mesteroktatója.
Közlése szerint a két egri és a Lőrinciből érkezett csapat tanulóinak előzetesen egy ötfogásos menüt kellett összeállítani erre az alkalomra, hozzá pedig megfelelő borsort.
A menü legalább két elemének tartalmaznia kellett az Egri Bikavért, és úgy kellett elkészíteni, hogy ízben is megjelenjen a produktumban az egri nedű. Ez lehetett akár az előétel. illetve maga a desszert, hiszen ezeket kellett elkészíteni. Annyi engedményt adtunk, hogy előre elkészíthették ezeket, és magukkal hozhatták ide a szállodába, ahol a tálalás történt – részletezte Nagy Zoltán.
Miután dr. Tánczos Tamás dékán megnyitotta a versenyt, a pincértanulók teríteni kezdtek. Közben a tálalókonyhában húsz perc állt az egyes csapatok rendelkezésére, hogy tálalják a finomságokat, és felszolgálják a zsűrinek kóstololásra.
Ezután a szakoktatóknak szolgálták fel az étkeket, azzal a nehezítéssel, hogy mindegyik oktató más-más iskola csapatánál foglalt helyet.
Nagy Zoltán arról is beszélt, hogy már hagyományos vetélkedőnek számít ez a megmérettetés, a pandémia idején online formában bonyolították le.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Az Egri Bikavér jegyében rendeztek kóstolót Egerben (Fotó: Daniel Beran)