időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Baranyában is várják a diákok jelentkezését

Forrás: Országszerte
2022.06.19. 14:54
borítókép

Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. 

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem-szerzés elősegítésére 2022-ben folytatódik a 2013-ban indított „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le – írja a Baranya megyei hírportál, a bama.hu.
A regisztráció a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál június 15-én indult, a tényleges foglalkoztatás legkorábban július 1-jével kezdődhet. 

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a programba 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, a helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a diákok munkabérét. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át. 

– A támogatás megállapítása során havi munkabérként szakképzettséget igénylő munkakör esetén bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakörnél ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 122–159 ezer forint is lehet – közölte a kormányhivatal. A programmal kapcsolatban részletek a www.munka.hu oldalon elérhetők.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)