Minőségi nedűk, kreatív koreográfiák és hangulatos szerzemények töméntelen mennyiségben – két év kihagyás után ezekkel tért vissza a dorogi KOSBOR’22 – Térségi bor- és művészeti fesztivál – olvasható a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a kemma.hu cikkében.
Jó, hogy nem csütörtökön kezdődött a program, nem örültem volna, ha itt a borok kínálgatása közben lecsap ránk a vihar
– jegyezték meg a palack kinyitása közben az egyik standnál, utalva arra, hogy múlt hét csütörtökön hatalmas felhőszakadással érkezett meg a zivatar a térségbe. Bár péntekre is kiadták a riasztást, ez sem tántorította el az érdeklődőket, akik helyet foglaltak az asztaloknál, illetve megtekintették a kínálatot. Hamar megteltek az asztalok érdeklődőkkel, több ezren látogattak ki a két nap alatt a dorogi Otthon térre.
– Mit tud ez a kettőskeresztes Neszmély bor? – kérdezte a megnyitó után a kesztölci Szivek Pince standjánál egy férfi. Szivek Péter borász pedig elő is lépett, és mesélni kezdett.
A portál megtudta, hogy az ászári Bősze és Petőcz Pincészetek, a neszmélyi Hilltop Borászat, a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat, a baji Kisbaka Családi Borbirtok, illetve a Szivek Pince megalkotta a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet.
Az alapítók célja, hogy nagyobb figyelem háruljon a Neszmélyi borvidékre, ennek érdekében célul tűzték ki a közösségi borok létrehozását is.
Így született meg a #Neszmély is, mellyel kapcsolatban Szivek Péter elmondta, hogy meg van határozva, hogy milyen szőlőfajtákból állhat a cuvée.
Vannak bizonyos szabályok, amelyek alapján minden pince elkészíti a saját borát, mi például három szőlőfajtát használtunk fel. A lényeg, hogy egy olyan nedű szülessen, ami jól tükrözi a borvidéket, jó savszerkezetű, jól fogyasztható, relatíve illatosabb és fiatalosabb stílusú legyen
– mondta, miközben kezébe vett egy palackot.
A Kemma.hu munkatársai később több standnál is eszmecserét folytattak az árusítókkal, akik mind hasonlóan látják a borvidék sikerét. Úgy vélik, hogy a közös gondolkodás, a hatásos marketing révén a térség végre elfoglalhatja megérdemelt helyét a magyarországi turizmus térképén.
Természetesen a borok mellett számos érdekesség várta az érdeklődőket, a bountys kürtöskalács, a bodzafröccs és a pillecukros palacsinta is kelendő volt. A standoknál különböző kézműves termékeket is lehetett vásárolni, festményektől kezdve egyedi hűtőmágnesek, kézműves faragott gyertyák és festmények is gazdára találhattak. Mindemellett két napon át szólt a zene, a tánccsoportok felejthetetlen élményeket nyújtottak a közönségnek.
Borítókép: Szivek Péter (balra) mesélt a térségi közösségi borról (Forrás: W.P./24 Óra)