időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

A Gárdonyi-bor megmutatja mit is tud az egri borvidék

Forrás: Országszerte
2022.08.14. 13:28
borítókép

Bemutatták a Gárdonyi 100 Egri Csillag Összefogás borát, amely magában hordozza a borvidék minden jellegzetességét.

Mikor megkaptam a felkérést kézenfekvő volt, hogy újra elolvassam az Egri csillagokat. A mai, csalódást okozó sikerkönyvek korában képes mindig új élményt nyújtani. Gárdonyi maga is szőlőbirtokos lett e vidéken, amelyről sokat mesélt műveiben. A borban pedig amelyet megismerünk, benne van mindaz, amit a borászok tudnak a vidékről

 – mondta szombat délután az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, a Gárdonyi 100 összefogás bor bemutatóján Áder János volt köztársasági elnök – írja a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

Mint ahogy arról már beszámolt a heol.hu Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára szervezett emlékévhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat. 

Így kiemelkedően magas minőségű terroir borok megalkotásával szeretett volna az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Áder János volt köztársasági elnök beszédet mond a Gárdonyi 100 című egri borkóstoló gálán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében (Fotó: MTI/Komka Péter)