időjárás 21°C Amália 2022. október 7.
logo

A rókák saját hadiösvényen járnak Úrhidán

Forrás: Országszerte
2022.09.23. 09:34
borítókép

A róka olyan dúvad, ahol az alomszám évente négy-öt kölyköt biztosan elér.

A napokban Úrhidán már olyan mindennapos vendéggé váltak a rókák, hogy Bognár József polgármestertől így fogalmazott: náluk akár órát is lehetne állítani az egyik példányhoz, olyan pontosan jelenik meg esténként és vág át a telken. Saját hadiösvénye van. A panaszok végeláthatatlanok, van olyan porta, ahonnan négy kacsát vittek el az éhes ragadozók – írja Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

Az idén világra jött rókák az őszre már szinte anyányi nagyságúak. Egyre bátrabbak, nem félnek az embertől, bemennek a lakott területre. Érkezik a hűvösebb idő, ők is próbálnak felkészülni és zsírt tartalékolni. A legegyszerűbben a faluban tudnak maguknak táplálékot fogni. Tyúkot, kacsát, egyebeket, amiből persze nagy a probléma a háztájiban.

Jó kérdés, hogy mit tehetünk ellenük? A válasz, hogy mi túl sokat nem. Kuti Szabolcs hivatásos vadász szerint mindennek hivatalos menete van.

– A vadászok lakott területen belül nem tehetnek semmit, mivel az ott nem vadászterület. Amennyiben a vad – esetünkben a róka – betéved lakott területre, először a jegyzőnél kell bejelenteni. Ezek után a jegyző a rendőrségtől kér engedélyt. A rendőrség kijelöl egy embert, általában egy hivatásos vadászt, aki ennek a feladatnak lesz a megbízottja. Csak és kifejezetten kifejezetten élvefogó csapdát lehet használni. A rendőrségi engedély azért szükséges hozzá, mert még a csapdázás is vadászati tevékenységnek minősül. 

Ez annyit tesz, hogy ha valakinek otthon van egy “fabrikált” csapdája és azt kiteszi, az hivatalosan nem járható út. 

– Amennyiben engem bárki arról értesít, hogy a róka több baromfiját is megfogta, és kéri, vigyek ki hozzá egy csapdát, az jogilag nem kivitelezhető. 

Ha rókát fogott a csapda, jó esély van arra, hogy a vadász – miután külterületre szállította az állatot – kis kaliberű  puskával egy lövéssel elpusztítja, hogy ne szenvedjen. A vadász szerint annak nincs sok értelme, hogy csapdával befogunk egy állatot, majd néhány kilométerrel odébb szabadon engedjük.

A vadásztársaságoknak van kilövési tervük ugyanúgy rókára is: meg van határozva, évente mennyit kell kilőni, és ezek az elfogott egyedek is beleszámítanak.

Borítókép: Csapdába ejtett róka Úrhidán (Fotó: Halász Krisztián/Feol.hu)