időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

A szüretet, a mezőgazdaság dolgozóit ünnepelték Tihanyban

Forrás: Országszerte
2022.09.20. 14:18
borítókép

A rendezvényt végig kitűnő programok kísérték.

A hagyományok őrzése, továbbvitele nagyon lényeges és rengeteg embert vonz, ahogy ezt látni a mostani rendezvényen is – hangsúlyozta Kontrát Károly országgyűlési képviselő a hétvégi tihanyi szüreti napok vidám felvonulásán vasárnap, ahol egy fogatban Salánki Sándor helyi borrendi nagymesterrel együtt a képviselő is részt vett, de ott volt az eseményen mások mellett Gáspár Ákos balatonfüredi képviselő is – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.
 

 

– A félszigethez ezer éve hozzátartozik a szőlőtermesztés, ahogy ezt a Tihanyi alapítólevél is említi 

 

– fogalmazott Kontrát Károly. Méltatta az erőfeszítéseket, melyeket a szőlőtermesztők Tihanyban, illetve az egész Balaton-felvidéken végeznek, és munkájuk révén élvezhetik a kellemes borokat a helybeli emberek, valamint az idelátogatók is. – A bor egyik fontos vonzereje a Balatonnak, illetve Tihanynak is – vélekedett a képviselő, aki egy kitűnő közösségben, örömmel vett részt a lovas, zenés, táncos szüreti felvonuláson.

A szüreti felvonulás Tihanyban (Fotó: Veol/Tihanyi Képviselőiroda/Gáspár Ákos)
 
 

 

– Minden évben hálát adunk azért, hogy a jó Isten ad napot, kellő esőt, erőt ahhoz, hogy megműveljük a szőlőt 

 

– fogalmazott Mihályi Jeromos, a tihanyi apátság perjele, amikor megáldotta a szőlőt és a kenyeret a Visszhang-dombon, ahová a díszes menet megérkezett. Azt mondta, most, amikor nehéz napokat él mindenki, különösen fontos, hogy tudjunk hálát adni, megnyílni az Isten felé, és lássuk meg, nemcsak a saját erőnkből hozza meg munkánk a gyümölcsét, hanem szükség van a Teremtőre, az Isten áldására. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A szüreti felvonulás egy fiatal résztvevője Tihanyban (Fotó: Veol/Tihanyi Képviselőiroda/Gáspár Ákos)