időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Életmentő gyógyszert adományoztak az óvodáknak Kecskeméten

Forrás: Országszerte
2022.09.26. 14:36
borítókép

Most már minden óvodában van olyan óvónő, aki szükség esetén beadja az életmentő ellenszert.

Harminc életmentő Epipen Junior vakcinát adományozott dr. Katus Zoltán kecskeméti magánszemély és családja az önkormányzati fenntartású óvodáknak – írja a Bács-Kiskun megyei hírportál, a baon.hu. A hétfő délelőtt, a városházán tartott átadón Engert Jakabné alpolgármester vette át az injekciós életmentő szert. 

 

Az Epipen az ételallergia által kiváltott, nem ritkán halálos következményekkel járó allergiás roham, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén nyújt védelmet a mentők kiérkezéséig.

 

Az átadón Engert Jakabné elmondta, hogy örömmel fogadták a felajánlást. A szérum használata körültekintést igényel, az önkormányzat június óta dolgozott azon, hogy életmentő allergia elleni készítmények kerüljenek a fenntartása alatt álló óvodákhoz, ezért a legjobbkor jött a nagylelkű felajánlás. 

 

Ehhez az óvónők a közelmúltban előzetes képzésen is átestek a gyógyszer használati protokolljának megismeréséhez. 

Ennek során megtanulhatták, hogy milyen tünetek esetén és hogyan kell alkalmazni az Epipent, s most már minden óvodában van olyan óvónő, aki szükség esetén beadja az életmentő ellenszert – minden feladatellátási helyen legalább egy, a nagyobb intézményekben két óvónő.

 

Engert Jakabné hozzátette, hogy ha nem érkezett volna az adomány, akkor is biztosították volna a vakcinákat az óvodáknak, és természetesen a most átadott készítmények szavatossági idejének lejárta után fenntartóként újakkal pótolják a lejárt készítményeket.  

Katus Zoltán elmondta, hogy megyeszerte biztosan, de bizonnyal országosan is egyedülálló ez az akció, és most már valamennyi önkormányzati óvodában biztonságban tudhatják a gyerekeket a veszélyes allergiás reakciók következményeitől. 

 

Elmondta, hogy tavasszal történt egy tragikus esemény az országban, mely során egy kisgyermek anafilaxiás sokk miatt vesztette életét, ami megakadályozható lett volna, ha van ilyen készítmény az intézményben. 

 

Ez késztette arra, hogy felajánlást tegyen a kecskeméti óvodáknak az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Mint fogalmazott, a gyógyszer szavatossági ideje egy év, és bízik abban, hogy a felajánlás példát mutat a többi kecskeméti vállalkozónak is és a szavatossági idő lejárta után más is tesz hasonló gesztust az óvodák részére.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Engert Jakabné alpolgármester vette át az injekciós életmentő szert dr. Katus Zoltántól (Fotó: Bús Csaba/Mediaworks)