időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Elindult a Pécsi Napok összművészeti fesztivál

Forrás: Országszerte
2022.09.21. 11:41
borítókép

Idén egy új helyszín is bekapcsolódik a Pécsi Napok rendezvénysorozatba.

Harmincegy évvel ezelőtt Pécs városának akkori kulturális, művészeti és sportélet vezetői hagyományteremtő szándékkal útjára indították a Pécsi Napokat – írja a Baranya megyei hírportál, a bama.hu.. Egy olyan rendezvényt álmodtak meg, egy olyan többnapos ünnepet, ami a korábbi majálisok és bányásznapok halványuló fényét adta volna vissza. Az első Pécsi Napok 1991. szeptember elsején vette kezdetét. Volt idő, mikor az őszi rendezvény közel két hétig tartott. A Centrum parkolójában fesztiválsátor állítottak fel, illetve a Sétatéren, a Színház téren és a Széchenyi téren kulturális programok sora várta a városlakókat.

 

A régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja idén szeptember 21-25. között veszi kezdetét, amely alatt olyan fellépők érkeznek a Széchenyi térre, mint a 4S Street, a PASO, a Magna Cum Laude, Delhusa Gjon. 

Lesz Tanuló Város Fesztivál, PTE Nemzetközi Nap, Pagony gyerekprogramok, divatbemutató, Bor és Dal Ünnepe, de természetesen a szokásos gasztro-forgatag sem maradhat el. A Széchenyi téren közel harminc gasztronómiai kitelepülő étel-ital kínálatából, és több mint húsz kézműves portékáiból válogathatnak.

 

Idén rendhagyó módon a Zsolnay Kulturális Negyedben is lesznek programok a PTE International Seasons és a Pécsi Napok rendezvénysorozat részeként. Érkezik Дeva (DEVA), azaz Takács Dorina, aki szeptember 22-én 20 órától az E78-as koncertteremben add ingyenes koncertet. A 21 éves előadó dalait már számos európai és tengerentúli rádió játssza. Nemrég megkapta a Petőfi Rádió legjobb női előadó díját és a Music Moves Europe Díjat.

Őt követi a színpadon a Leenalchi, egy dél-koreai együttes, akik az elmúlt években számos dél-koreai, illetve nemzetközi díjat söpörtek be. Mint megtudtuk, Magyarországon Budapesten kívül csak Pécsett lesznek láthatók. 

A Pécsi Napok vasárnap a Széchenyi téren a szüreti felvonulással, és Magna Cum Laude koncerttel zárul.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Pécs, Széchenyi tér (Fotó: MTVA/Faludi Imre)