időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Gondozatlan, gazdátlan régi sírokat újít fel a lelkes bakonypéterdi fiatal

Forrás: Országszerte
2022.09.29. 10:52
borítókép

A fiatalember a saját idejét, pénzét szánja arra, hogy a múlt bemutatható legyen

A bakonypéterdi temető 1800-as években állított gondozatlan, gazdátlan sírjait menti Wagenhoffer Gergely – írja a Győr-Moson-Sopron megyei hírportál, a kisalfold.hu.
– Gyerekkorom óta érdekel a múlt, a helytörténet. Az embert több dolog is motiválhatja: a hit, a tisztelet az ősök iránt, az épített és szellemi örökség megmentése. Talán rám mindegyik igaz – mondta el Wagenhoffer Gergely. – Őseim által több település sorsát viselem a szívemen, de az apai felmenőim közül itt nyugszanak a legtöbben, így itt vagyok a leginkább otthon.

– Ismerek minden családot a péterdi múltból, s ismeretlen sír sincsen számomra a temetőben – nyilatkozta a helyi portálnak Wagenhoffer Gergely. – Nekem mindegyik felújítás nagy élmény. Bizonyos évtizedekre jellemző a sírkő anyaga, díszítése, a legrégebbiek szív alakúak Bakonypéterden is.

Az estéit szánja a sírkövekre

Elsőként az interneten nézett utána, hogyan lehet a régi sírokat megtisztítani, felújítani, illetve tanácsot kért profi szakembertől. A gazdátlan, gondozatlan sírokkal kezdett, mert mindenki megérdemli a tisztességes végső nyughelyet. Általában hetente párszor, esténként foglalkozik a sírok rendbehozatalával, egy-egy alkalommal egy-két sírkőre jut idő és energia. Finom csiszolópapír, kefék, szivacs, víz és egy fekete lakkfilc elég látványos eredménnyel jár egy-egy százéves sír esetében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Wagenhoffer Gergely (Fotó: Kisalfold/Mediaworks/Rákóczy Ádám)