időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Hatvan éve is vízpart lett a Balaton egy jó része a fotók szerint

Forrás: Országszerte
2022.09.05. 17:42
borítókép

Az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF) szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. A most előkerült, a hatvanas években Bélatelepen készült fotók viszont azt mutatják, nem egyedi a Balaton ilyen alacsony vízállása – írja a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu.

Eddig egy albumban tartotta, ám a közelmúltban nyilvánosságra hozta gyermekkora féltve őrzött fotóit Bogdánné Bácskai Éva. A közösségi oldalán osztotta meg a hatvanas évek elején készült balatoni fényképeket. A fotók átlagos családi fotók lennének, mégsem azok, ugyanis a Balaton vízszintje ugyanolyan alacsony rajtuk, mint napjainkban. Jól látszik a fotókon, hogy a parttól, az eredeti bejáró stégtől milyen messzire húzódott a tó vize. Némelyik képen még a vízbe vezető pallókat is látni, ezek később okafogyottá váltak, mert a víz tovább apadt. 

 

A képeket apukám fotózta, többnyire édesanyámmal szerepelünk a fotókon. Úgy négy-öt éves lehettem akkoriban. Csupán arra emlékszem, hogy annyira tetszett a sok lehullott falevél, hogy nem akartam hazamenni 

– tette hozzá. 

„Nagymamám az első nyaralótulajdonosok közé tartozott. Az ötvenes években választaniuk kellett, melyik ingatlant tartják meg. Az alsóbélatelepit választották, végleg odaköltöztek. A felsőfokú tanulmányaim után azonban be kellett látnom, hogy vezeték nélküli távközlési üzemmérnökként a szakmámban nem fogok helyben állást találni, így eladtuk a házunkat” – mesélte az érdi asszony, aki ahogy ő fogalmazott: „imádott” a Balatonnál lakni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Balaton 60 éve aszály idején (Fotó: sonline.hu)