Javában tart a szüret Adonyban

Az adonyi szőlőhegyen már a hordókban van a termés egy része – must formájában.

null

A tapasztalatok nem egységesek, ennek az is az oka, hogy a szőlőhegy különböző részeire látogattunk el – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Másként élték meg a szüretet a Ráchegyen vagy éppen az Öreghegyen. Gévai Gábornak és családjának a présháza, a pincéje és a szőlője az utóbbi helyen található. 

Nekem az idén semmilyen problémám nem volt sem a minőséggel, sem a mennyiséggel. Pedig ebben az esztendőben csak háromszor permeteztem, amíg egy évvel ezelőtt hatszor. A szárazság nálunk nem okozott gondot, igaz, rendszeresen locsoltam a tőkéket, és ami fontos, a betegségek elkerülték a szőlőt. A vegyes fehéret tizennyolcas cukorfokkal és hetes savértékkel szüreteltük. A generosánál ezek a számok tizennyolc és fél, illetve nyolc. Már a hordóban van a must, és a forrás is azonnal megindult, vagyis egy hete már „készül” az új bor. Az idén visszatértem az ősök módszeréhez, nem használtam se fajélesztőt, se tápsót, se vitaminokat, nem fogok deríteni, rábízok mindent a természetre, a Jóistenre és persze a saját munkámra

 – tudtuk meg Gévai Gábortól, akinek a kék szőlője még a tőkén van, azokat később szüreteli – mint általában mindenhol. 

Paulusz Imre, akinek 2019- ben az országos rozéversenyen aranyérmes lett a bora, méghozzá a hatodik legmagasabb pontszámmal, kimondottan elégedett az idei terméssel. 

Egy hete szüreteltem. Az orbánvérével, a generosával, a chardonnay-val és a kékfrankossal végeztem. Az utóbbit azért szedtük le a szokásosnál korábban, mert rozét készítek belőle. Az biztos, hogy az időjárás megviselte a szőlőt. Július végén, augusztus elején azt hittem, hogy a szemekben alig lesz lé, úgynevezett sörétet szüretelünk majd. Végül azonban jött egy kis eső, ami megmentette a szőlőt, ezért viszonylag jó mennyiséget és szép minőséget szedhettünk le. Összességében elégedett vagyok, hiszen a cukorfokra sem panaszkodhatom. Persze azt még nem lehet tudni, milyen beltartalma lesz a bornak, azt viszont állíthatom, hogy itt nálunk, a Ráchegyen senki sem panaszkodott eddig, szép szőlőt szüretelt mindenki. 

A Rácheggyel szemben van a terciája Schmidt Attilának, aki a Duna Menti Szent Orbán Borrend nagymestere.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.