időjárás 21°C Amália 2022. október 7.
logo

Két év szünet után újraindult Zalaegerszegen a Senior Akadémia

Forrás: Országszerte
2022.09.23. 11:07
borítókép

Több mint 200 hallgató gyűlt össze a tanévnyitóra

Két év kényszerű szünet után indult újra az idősebb korosztály számára tanulási és ezzel szellemi frissességet kínáló Senior Akadémia, aminek ötlete néhai Boda Lászlótól, a Zala Megyei Idősügyi Tanács egykori elnökétől származik. A kezdeményezést az idősügyi szervezettel együtt támogatja Zalaegerszeg önkormányzata, a helyszínt pedig a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja (PE ZEK) biztosítja.

 

A tanévnyitóra összegyűlt több mint 200 hallgatót Balaicz Zoltánné Edit, a PE ZEK Nyelvi Irodájának munkatársa, a Senior Akadémia szervezője köszöntötte, majd  Balaicz Zoltán polgármester és dr. Németh István, a PE ZEK főigazgatója szavai nyitották meg a 2022-es év őszi szemeszterét. 

Az első előadást Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója tartotta Energetikai hadviselés - az orosz-ukrán háború hatása Európa gazdaságára címmel. 

 

A Senior Akadémia újraindulása kapcsán Balaicz Zoltán polgármester elmondta, mivel a járvány miatt az emberi kapcsolatok is sérültek, jó újra együtt látni az akadémia hallgatóit. Hozzátette, a fiatalabb generáció nem lehet elég hálás az előttük járóknak, akik munkájukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez, akiknek a tanácsaira mindig számíthatnak a fiatalok. A városvezető felhívta a figyelmet az Idősek hónapjának rendezvénysorozatára, amikor ismét mód nyílik a közösségépítésre.

 

A tanévnyitók alkalmával csillogó szemű fiatalokkal szoktunk találkozni, mondta dr. Németh István, az egerszegi egyetemi központ főigazgatója, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese, hozzátéve, most is ilyen hallgatókat lát a padsorokban. 

Tanítani annyit tesz, mint megadni a lehetőséget, tanulni pedig azt jelenti, hogy élünk a lehetőséggel, hiszen a „gondolataink formálnak bennünket”. 

Coelho és Buddha szavait ajánlotta a résztvevők figyelmébe, kiegészítve a sajátjával: „olyan lesz a világ, amilyenné a mostani cselekvéseink teszik”. Üdvözölte Zalaegerszeg elkötelezettségét az idősebb korosztály megbecsülése iránt, s azt kérte a jelenlévőktől, hogy unokáikat is intsék a zalaegerszegi egyetemi karon való tanulásra.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Senior Akadémia Zalaegerszeg (Fotó: Mediaworks/Fehér Márk)