időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Több százmillió jut a Somogy megyei rászorulók tűzifájára

Forrás: Országszerte
2022.09.29. 12:09
borítókép

Több mint 382 millió forintból tudnak szociális tűzifát vásárolni a somogyi önkormányzatok. A megyei választókerületek adatai szerint csaknem 220 településre jut téli tüzelő.

A Somogy megyei hírportál, a sonline.hu által megkérdezett polgármesterek azt mondták, igyekeznek még az idén beszerezni a fát és a rászorulóknak minél hamarabb kiosztani.

Mintegy másfél millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól a hetesi önkormányzat. Ebből 72 köbméternyi tűzifát tudnak vásárolni.

Pavelka Béla polgármester a sonline.hu érdeklődésére elmondta, úgy döntött a testület, hogy a település pénzéből még hozzátesz a támogatáshoz, így 80 köbméternyi tüzelőt vehetnek.

– Emellett van még készleten körülbelül 15 köbméternyi fánk, ezzel is a családokat tudjuk segíteni – hangsúlyozta Pavelka Béla.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy az érdeklődés a téli tüzelő iránt. A rászorulók azonban csak novemberben kaphatják meg a nagyjából másfél-két köbméternyi fát – tette hozzá a hetesi polgármester.

A legtöbb szociális tűzifa a 2-es választókerületbe, Barcs és környékére jut az idén. Hatvannyolc település, több mint 150 millió forint értékben, összesen csaknem 7600 köbméter tüzelőhöz jut. A sonline.hu információi szerint a vései önkormányzat szerdán kapta meg a mintegy 2 millió 700 ezer forintos támogatást, amelyből 121 köbméternyi tűzifát vásárolnak hamarosan.

Bertók László polgármester elmondta, napokon belül aláírják a szerződést az egyik erdészettel és várhatóan karácsony előtt minden családnak kiosztják majd a tüzelőt.

– Az előző évek tapasztalatai szerint, akik igényelnek, kapnak is tűzifát. A közmunkásoknak azonban nem lesz egyszerű felpakolni ekkora mennyiséget – mondta Bertók László.

– Az a baj, hogy összesen kettő férfi közmunkásunk van, ezért ki kell találunk valamit, hogy ne terheljük le őket. Tudnánk még felvenni munkásokat, de nincsen egyetlen jelentkező sem, mert szerencsére mindenkinek van főállása – tette hozzá Vése polgármestere.

Bőszénfára is jut majd téli tüzelő. Idén 47 köbmétert vásárol az önkormányzat, azonban volt olyan év, amikor száznál is többet vettek.

Nyitrai István, a település vezetője elmondta, várhatóan sok család igényel majd tüzelőt, ezért körülbelül csak fél köbméternyi jut mindenkinek. A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat a saját erdejéből vágott ki fát. A téli tüzelőnek valót köbméterenként 22 ezer forintért árulták. A fából több bőszénfai is vásárolt az elmúlt időszakban.

A somogyaszalói rászoruló családok sem maradnak szociális tűzifa nélkül. Törzsök Gabriella, a falu polgármestere a megyei portál kérdésére válaszolva elmondta, 52 köbmétert tudnak majd vásárolni. A fát már nagyon várják a helyiek. Szinte naponta megkérdezik, hogy mikor juthatnak hozzá a tüzelőhöz.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál lehet jelentkezni. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)