időjárás 19°C Amália 2022. október 7.
logo

Turisztikai célponttá tennék a festőóriás szentesi tanyáját

Forrás: Országszerte
2022.09.23. 10:20
borítókép

Beindítaná a város kulturális turizmusát a múzeum.

Koszta József festőművész egykori tanyájának helyén találkozóhelyet és szabadtéri makett-múzeumot alakítanának ki, a belvárosban pedig egy mobiltelefonos applikáció segítségével végigjárható kultúrtörténeti sétát szerveznek. A brassói születésű Koszta József tanulmányai során megfordult Bécsben, Budapesten és Münchenben is, festett Rómában és járt a barcelonai világkiállításon, de mégis a Szentes melletti tanyavilágban érezte legjobban magát, itt születtek legerősebb képei. A várháti tanyája, ahol Koszta az istállóból átalakított műtermében 30 évig alkotott, mára már az enyészeté lett, már nyomát is alig látni az egykori épületnek. A festő nevét viselő múzeum most megpróbálja bevonni a város kulturális vérkeringésébe a helyet – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a delmagyar.hu.

Lokálpatrióták „támasztják fel” a tanyát

Múzeumunk névadója, az 1948-ban Kossuth-díjjal elismert, nemzetközi hírű festő, Koszta József 1922-től 1945-ig alkotott a várháti tanyán. Sajnos az elpusztult tanya nyomait mára benőtte a növényzet. Múzeumunkat helyi lokálpatrióták, Mészáros Zoltán és Csikai Miklós keresték meg, hogy érdemes lenne egy turisztikai desztinációt, egy találkozóhelyet kialakítani a tanyánál

 – vázolta a helyzetet Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

Hozzátette, mivel a terület jelenleg Csikai Miklós tulajdonában áll, ezért nincs akadálya annak, hogy a festő egykori tanyáját bevonják a helyi turisztikai életbe.

Makett-múzeumot szeretnének

A Koszta-tanya „feltámasztásának” első etapját idén őszre tervezi a múzeum, ennek során egy nagyobb emlékező molinót helyeznek majd ki. Erről egy QR-kód segítségével elérhető lesz egy Koszta József életművét bemutató internetes felület, emellett legjellemzőbb festményei és néhány emlékező gondolat is helyet kap majd ezen a molinón.

Szentesen kezd kialakulni a túrázás, a vízi evezés kultúrája, a fővárosból is érkeznek hozzánk, hogy néhány napot itt töltsenek ilyen céllal. A Várhát azon része, ahol a Koszta-tanya állt, lefut a Kurcához: ehhez a találkozóhelyhez egy vadabb, természetesebb, de táblákkal jelölt gyalogos útvonalat is szeretnénk kialakítani, ugyanakkor a Kurcán keresztül, vízi úton is meg lehet majd közelíteni. Ehhez a Szt. Jupát sportegyesület szervezi majd a látogatókat

 – tájékoztatott a múzeumigazgató.

A következő év tavaszán a tanya helyén, egy öt-tíz négyzetméternyi területen makettból alakítanák ki Koszta József tanyáját, egy szabadtéri makett-múzeumot létrehozva.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Jelenleg egy emléktábla jelzi a festőóriás egykori tanyájának helyét (Fotó: Koszta József Múzeum)