időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Az irodalom és a zene bűvöletében találkoztak Iszkaszentgyörgyön

Forrás: Országszerte
2022.11.20. 13:34
borítókép

Erzsébet napon Szent Erzsébetről is megemlékeztek az Irodalmi Találkán.

A tavasszal indult helyi kezdeményezés, amely kifejezetten az Iszkaszentgyörgyön élő amatőr alkotók motiválására, illetve munkáik közönség elé társásának céljával indult útjára, jó ötletnek bizonyult, hiszen szombaton második alkalommal gyűltek össze az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély Vörös teraszán, hogy az irodalom bűvöletében töltsenek el egy közös délutánt. Az esemény lelkes szervezője ezúttal is remekül koreografálta meg a találkát, amelyet nem csak versekkel és prózai előadásokkal töltött meg, de a Hungarikum Együttesnek köszönhetően a zene is a délután részét képezte. Kremnitzky Géza és Takács-Mudris Anett azonban ezúttal nem előre összeállított műsorral lépett fel, hanem a délután folyamán egy dobozkából a közönség által találomra kihúzott dalokat adta elő – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

A terem hátsó részében történelmi kamarakiállítást is meg lehetett tekinteni, melyen többek között Kossuth-bankó, Rákóczi idejéből származó kamarai levél, Kossuth-tól és Deáktól származó levelek, korabeli versek, zsoltárok, meghívó került a tárlókba. 

Külön részét képezték a kiállításnak a nemesi ruhagombok, amelyeknek azonban csak töredékét hozta magával szombaton a gyűjtő, Kripcsi Szabó József. Ennek oka részben a szűk hely volt, ám mint megtudtuk, a régi, szebbnél szebb, kövekkel kirakott nemesi ruhagombok nagy része már az Óbudai Múzeumban van, ahol decemberben 9-én nyílik belőlük kiállítás.  

A nyári találka után szombaton eljött vendégként Bakonyi István, aki ezúttal az iszkaszentgyörgyi tanítónő, a több mint 80 éves Szabóné Miklós Eszterről készült, idén megjelent kötetét hozta magával és mutatta be a közönségnek. 

Az idős tanítónő volt egyébként a szombat délután díszvendége. A délután folyamán ismét hallhattunk verseket helyi szerzőktől, de üde színfoltja volt az eseménynek a helyi szociális intézet lakóinak kedves, helyenként vicces, helyenként inkább szomorú visszaemlékezése a régi szentgyörgyi életre és eseményekre.

Az irodalmi találkák sora idénre lezárult, de jövőre minden bizonnyal lesz majd folytatás! 

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)