időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Balatonalmádi asztrofotós kapta lencsevégre az Io árnyékát a Jupiteren

Forrás: Országszerte
2022.11.02. 15:57
borítókép

A Naprendszer óriásbolygóját hatvan éve nem észlelhettük ilyen fényesnek, ami páratlan részletességgel társult. A National Geographic 2022 októberének asztrofotójává választotta Fényes Lóránd felvételét.

Fényes Lóránd fotója Balatonalmádiban, otthoni csillagdájában készült október 19-én. A közel ötméteres fókuszú csillagászati távcső végén kifejezetten a bolygók és a Hold megörökítésére készített csillagászati kamera öt percen át videófolyamként 15 ezer felvételt készített a bolygóról, amiből a legjobb 1500 képkockát felhasználva készült el ez a rendkívül részletes fénykép – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.

A Jupiter megörökítésénél csak az izgalmasabb, amikor egy holdja – elhaladva előtte – árnyékot vet a bolygóra. Ezen a fotón éppen ez történik. 

Az egyik Galilei-hold, jelen esetben az Io árnyéka vetül a bolygó felhőzetére. Tulajdonképpen napfogyatkozás jelensége következett be a Jupiteren. A képet speciális szoftverrel kellett feldolgozni, mert ennyi idő alatt az Io is mozgott, és a bolygó elfordulása is érzékelhető volt. Ezeket a mozgásokat a szoftver kompenzálta – írja a National Geographic. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Fotó a Jupiterről (Fotó: Veol/Mediaworks)