időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Csaknem félszáz kiállító részvételével rendezték meg az Élelmiszeripari Expót Kaposváron

Forrás: Országszerte
2022.11.11. 13:04
borítókép

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke kiemelte: Példátlan értékeink vannak, amely kincseket meg kell becsülnünk.

– Az élelmiszer bizalmi termék, a jó minőségnek, az egyedi ízeknek hamar híre megy – mondta el köszöntőjében Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. Kifejtette: az élelmiszer-gazdaságban az elmúlt években számos kihívásnak kellett megfelelni, a pandémia után most az aszály, a háborús helyzet és az energiaválság nehezíti a termelők helyzetét. 

A gyorsan változó világban kiemelt cél, hogy a hazai élelmiszeripar önellátóvá váljon, elegendő, biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalaira 

– emelte ki Oravecz Márton. Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a stratégiai fontosságú eseménynek adhatnak otthont. 

– A somogyi megyeszékhely rövid időn belül agrár- és élelmiszeripari központtá kíván válni, campusunk segíti a szektor szakember-utánpótlását – emelte ki a főigazgató. Szeptemberben elindult 19 hallgatóval az élelmiszermérnök-képzés a villamos- és gépész­mérnök szakok mellett. 
 

Becsüljük meg a kistermelőket, akik polihisztorként próbálnak a kihívásoknak megfelelni. Állattartóként nincs ünnepük, hétvégéjük, növénytermesztés esetén az időjárás viszontagságaival küszködnek, az előállítás mellett marketingesek, számviteli szakemberek és piaci kofák is egyben

– mondta el Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a karácsonyi ünnep közeledtével ne a multiáruházakban vásároljunk ajándékot, hanem a kistermelők portékáiból válogassunk, így segítve egy család megélhetését. 

A Kislépték Egyesület második alkalommal szervezte meg a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciát. Szövetkezetekkel, termelőkkel, alapítványokkal vannak kapcsolatban. 

– Azt tapasztaljuk, hogy Somogy elöl jár a kistermelők segítésében, egyre több étterem fedezi fel portékáikat és számos piacon van bemutatkozási lehetőségük – mondta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke. – A jelenlegi energiaválságban próbálunk segíteni különböző technológiákkal, szakmai tanácsokkal, hogy a nehéz időszakban talpon tudjanak maradni – emelte ki a szervező. 

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferencia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán (Fotó: Sonline)