– Az élelmiszer bizalmi termék, a jó minőségnek, az egyedi ízeknek hamar híre megy – mondta el köszöntőjében Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. Kifejtette: az élelmiszer-gazdaságban az elmúlt években számos kihívásnak kellett megfelelni, a pandémia után most az aszály, a háborús helyzet és az energiaválság nehezíti a termelők helyzetét.
A gyorsan változó világban kiemelt cél, hogy a hazai élelmiszeripar önellátóvá váljon, elegendő, biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalaira
– emelte ki Oravecz Márton. Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a stratégiai fontosságú eseménynek adhatnak otthont.
– A somogyi megyeszékhely rövid időn belül agrár- és élelmiszeripari központtá kíván válni, campusunk segíti a szektor szakember-utánpótlását – emelte ki a főigazgató. Szeptemberben elindult 19 hallgatóval az élelmiszermérnök-képzés a villamos- és gépészmérnök szakok mellett.
Becsüljük meg a kistermelőket, akik polihisztorként próbálnak a kihívásoknak megfelelni. Állattartóként nincs ünnepük, hétvégéjük, növénytermesztés esetén az időjárás viszontagságaival küszködnek, az előállítás mellett marketingesek, számviteli szakemberek és piaci kofák is egyben
– mondta el Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a karácsonyi ünnep közeledtével ne a multiáruházakban vásároljunk ajándékot, hanem a kistermelők portékáiból válogassunk, így segítve egy család megélhetését.
A Kislépték Egyesület második alkalommal szervezte meg a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciát. Szövetkezetekkel, termelőkkel, alapítványokkal vannak kapcsolatban.
– Azt tapasztaljuk, hogy Somogy elöl jár a kistermelők segítésében, egyre több étterem fedezi fel portékáikat és számos piacon van bemutatkozási lehetőségük – mondta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke. – A jelenlegi energiaválságban próbálunk segíteni különböző technológiákkal, szakmai tanácsokkal, hogy a nehéz időszakban talpon tudjanak maradni – emelte ki a szervező.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferencia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán (Fotó: Sonline)