időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Somogyban is folyamatosan nő a születések száma

Forrás: Országszerte
2022.11.15. 16:43
borítókép

A válság és a járvány sem vette el a kedvünket a gyerekvállalástól.

Kilencven gyermek jár a ságvári óvodába, és a bölcsődét is bővítették az elmúlt időszakban. Az épületeket felújították, új tornaszobát és új csoportszobát alakítottak ki, hiszen minden évben több gyermeket iratnak be hozzájuk – írja a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu

A település lélekszáma nemrég meghaladta a kétezret – nyugtázta elégedetten Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere. Hetven telket értékesítettek, negyven új lakás épül a községben. Öt élelmiszerüzlet, két benzinkút, egy gyógyszertár működik és 169 vállalkozó dolgozik a faluban. 

A gigei óvodában sincs hiány gyermekekből. 

A 400 lelkes, hátrányos helyzetű településen azóta gyarapodott számottevően a családok száma, hogy bekerültek azon települések közé, ahol felvehető a családok otthonteremtési támogatása (csaok). 

Bővültek a helyi szolgáltatások, és a gyerekre külön odafigyelnek – hangsúlyozta Bálint Ildikó, Gige polgármestere. 

Folyamatosan nő a születések száma Somogyban. 

Míg 2019-ben 2484 csecsemő látta meg a napvilágot megyénkben, 2020-ban már 2605, 2021-ben 2568. Az idén az első három negyedévben 1907 szülést tartottak nyilván – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 

Magyarországon 2011 óta kiemelkedő mértékben, 29 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta. 

Hazánkban egyedülálló módon a koronavírus-válság alatt is több gyermek született 2016–2019 közötti időszak átlagához képest – mondta a Növekedés.hu-nak Fűrész Tünde. 

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke arról is beszélt, hogy bár évről évre csökken a szülőképes korú nők száma, ők arányaiban mégis egyre több gyermeket vállalnak. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Lang Róbert/ Mediaworks)