időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Türjén a milliárdos templomfelújítás mellett más is történt

Forrás: Országszerte
2022.11.23. 13:36
borítókép

A művészettörténeti és régészeti kutatások 2019-ig tartottak, majd abban az évben elkezdődtek a kivitelezési munkák is.

Az elmúlt években sok szó esett Türjéről, hiszen a premontrei templom felújítása és turisztikai célú fejlesztésének előkészítése már 2016-ban megkezdődött – írja a Zala megyei hírportál, a zaol.hu.

A művészettörténeti és régészeti kutatások 2019-ig tartottak, majd abban az évben elkezdődtek a kivitelezési munkák is. A mintegy 1,7 milliárd forintba kerülő felújítás lezárultával a templomot ez év augusztus 19-én szentelték fel. A magtár felújítása, valamint a látogatóközpont építése még folyamatban van. A helyi portál munkatársainak Ágh Lászlóné sekrestyés mutatta meg a templomot, aki szívesen közreműködik az érdeklődők tájékoztatásában.

A felújított templom homlokzata. Fotó: Győrffy István

A templom feltárásában sok türjei segédkezett, a műszaki átadáskor Fazakas Márton apát meghívta a falu lakosait. 

A falunak is voltak a prépostsághoz kapcsolódó fejlesztései, utak, közművek épültek, s ebben a hat évben intézményrendszerünk is jelentősen gyarapodott, ám ezekről nem nagyon esett szó – mondja Nagy Ferenc László polgármester, aki ezeket a fejlesztéseket is bemutatja a „Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” sorozatban.

Az apátságnál turisztikai célú bővítések is történtek, visszaszerezték az egykori szőlőhegyi présházat, s a kétágú, földbe vájt, több mint 200 éves, boltíves pincerendszert, ezeket már fel is újították. Megtekintésükhöz a polgármester elhívta Patyi Krisztián alpolgármestert, az iskola igazgatóját, akié előzőleg a régi présház volt, Szabó Lajos önkormányzati mezőőrt és Köllis Ferencet, aki még gyermekként járt a pincében. A présházat felújították, tágas terasszal bővítették, a pincerendszer fogadótere előtetőt kapott. A két, boltíves pinceszárnyat is rendbe hozták.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: A szőlőhegyen az apátság felújított présháza (Fotó: Zaol/Győrffy István)