időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Újabb repeszgránátot találtak Fehérváron

Forrás: Országszerte
2022.11.11. 10:54
borítókép

A szakemberek számára az sem jelent akadályt, hogy a területről több robbanótest is előkerült.

Kiss Alexandra, a leletmentő ásatás vezetője szerint nem szokatlan jelenség számukra, hogy az ásatások helyszínén robbanóeszközök kerülnek elő: 

Építkezések esetében a beruházó, kivitelező felelőssége a terület mentesítése a robbanószerektől, ennek ellenére előfordul, hogy éles robbanószert találunk a feltárás során. Egy jó példa erre a székesfehérvári Huszár utcai volt laktanya területén végzett megelőző feltárás, ahol egy Árpád-kori település kutatása során szintén több robbanótestet találtak a kollégák. A mostani ásatási helyszín esetében a múzeum a kutatás megkezdése előtt egy tűzszerész céghez fordult a terület átvizsgálása ügyében, ugyanis az egyik rablógödörből lőszeresláda lemeze állt ki. A tűzszerész magáncég a műszeres átvizsgálás során talált további lövedékeket, gránátokat, lőszereket és rengeteg repesztöredéket. A II. világháború alatt a területen minden bizonnyal komolyabb összecsapás lehetett

– mondta el a SZIKM osztályvezető régésze – írja a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

A robbanóeszközök bejelentése után szálltak ki a helyszínre az állami tűzszerészek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől és távolítottak el, valamint megsemmisítésre elszállítottak a helyszínről november 3-án öt 45 mm-es szovjet páncéltörő gránátot, egy 45 mm-es szovjet repeszgránátot, kettő F1-es szovjet kézigránátot, valamint egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert és gyújtószerkezet maradványt. Azóta újra járt az ezred tűzszerész járőrparancsnoka a régészeti feltárás helyszínén. 

Gajdos Milán főhadnagy, kommunikációs tiszt tájékoztatása szerint november 8-án egy második világháborús eredetű, 76 mm-es szovjet gyártmányú repeszgránát került elő a szántóföldből, szállítható állapotban. 

A bejelentés környezetének műszeres átvizsgálását követően a katonák elszállították a robbanóeszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Az idén a tűzszerészek már közel 1700 alkalommal vonultak ki, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök kezeléséhez (Fotó: MH 1. Honvéd tűzszerész és hadihajós ezred)