időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Uniós szinten is díjazták a deszki hagyományőrző projektet

Forrás: Országszerte
2022.11.26. 14:44
borítókép

A projekttel egyébként második helyen végeztek egy európai uniós versenyen.

Betlehemkészítéssel és táncházzal zárta le a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület azt a pályázatát, melynek köszönhetően nemcsak régi mesterségekkel ismertették meg az érdeklődő gyerekeket, de ki is bővítették a Szent Száva központot – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a delmagyar.hu.

Másfél éves projektet zárt le szombaton a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület. Egy Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, a szabadkai Tálentum Egyesülettel együttműködve azt a célt tűzték ki, hogy az idősek tanítsák meg a fiatalokat a régi mesterségekre. A deszki egyesület csaknem 358 ezer eurós támogatásból építkezett, rendezvényeket szervezett és természetesen kézműves foglalkozásokat tartott.

– A Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot kibővítettük. A 140 millió forintból létrehozott új épületrészben, mely szervesen csatlakozik a régihez, négy foglalkoztatóterem és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségek épültek – mondta Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke. Ezekben szervezik azokat a kézműves foglalkozásokat, melyeken a gyerekek órarendbe építve, heti egy alkalommal tanulnak. Szőnek, hímeznek, kosarat fonnak, illetve megismerkednek a szerb vászonszövés, a gyapjúmegmunkálás és a faművesség alapjaival. 

A projekt részeként szervezték meg a kísérőrendezvényeket is az elmúlt időszakban – például az Ajvár Fesztivált, a Tojáskocogtató Európa-bajnokságot és a páros néptáncversenyt. A zárórendezvényen lényegében a kibővített központot lakták be: a résztvevők egy rövid táncház után saját betlehemet és karácsonyfadíszeket készíthettek tűnemezelés, gyapjúfeldolgozás, szövés és kerámiakészítés technikáit alkalmazva.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: A táncház után karácsonyi kézműveskedésre várták szombaton a fiatalokat (Fotó: Délmagyar/Karnok Csaba)