időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Felavatták Petőfi Sándor szobrát Fülöpjakabon

MAGYAR NEMZET
Forrás: Országszerte
2022.12.02. 12:00
borítókép

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából elindított választókerületi program keretében leplezték le a szobrot.

Petőfi Sándor mellszobrát Fülöpjakab központi parkjában csütörtökön. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére az emlékévben a választókerület minden olyan településén avatnak Petőfi-szobrot, ahol még nincs emlékhelye a költőnek – olvasható a Bács-Kiskun megyei hírportálon, a Baon.hu oldalán.
A magyar országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-2023-as esztendőt Petőfi Emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb, leismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. 

Nagy megtiszteltetés és öröm számukra, hogy az emlékév keretében avathatjuk fel a költőóriás szobrát. Máté István és Lantos Györgyi alkotása az 1848-'49-es forradalom és szabadságharcra emlékező kopjafa mellé került. Az már csak ráadás, hogy a tér melletti főutca is Petőfiről kapta a nevét

 – fogalmazott köszöntőjében Bodor Sándor, Fülöpjakab polgármestere.  

Majd így folytatta: Petőfi Sándor köztünk él. Nem csak azért mert, nevét nagyon sok utca, tér, közintézmény, sőt rádióadó is őrzi, hanem azért, mert versei örökérvényűek. 

A tájleíró verseinek tartalmát szinte filmként látjuk magunk előtt, a hazafias költemények felforrósítják a vérünket, a szerelmes versek olvasásánál felgyorsul a szívverésük, elhomályosul a tekintetünk. De beszélhetünk a megzenésített verseiről is, melyek közül az egyik legismertebb a Nemzeti dal, melyhez a dallamot Tolcsvay László szerezte – sorolta a településvezető. 

A teljes cikk Mellszobrot állítottak Petőfinek Fülöpjakabon címen olvasható a Baon.hu cikkében.

Borítókép: Petőfi-szobor avatása Fülöpjakabon (Fotó: Vajda Piroska)