időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Tenyérben tartható sün és denevér is volt a Vad vasárnapon Sóstón

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2022.12.06. 08:28
borítókép

Egy különleges fehér sün és egy igencsak fürge nagy pele tette még érdekesebbé a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központ Vad vasárnap elnevezésű rendezvényét.

Ismét Vad vasárnapot tartottak a Sóstó Vadvédelmi Központban, ám az eseményhez ezúttal egy különleges vendég is csatlakozott, aki nem más volt, mint maga a Mikulás. A már hagyományosnak számító rendezvényen ezúttal is közelről megismerhettek az érdeklődők néhány olyan kisállatot, melyek jelenleg a Vadvédelmi Központban töltik mindennapjaikat – számolt be a Fejér megyei hírportál, a Feol.hu.

Elsőként egy ritkaságnak számító fehér színű sünt mutatott be a jelenlévőknek Flesch Márton állatorvos, akitől elmondta, hogy a még gyermekkorban lévő süni fiatalsága miatt nem szenderült idén téli álomra. A központban kezelt több, mint 80 sün közül ő az egyetlen fehér példány.

– A sünök ilyenkor jellemzően a levelek vagy az avar alatt alszanak, úgy, mint a medvék, sőt, még annál is mélyebben, hiszen ők nem kelnek fel azért, hogy megnézzék, látják-e az árnyékukat. Amíg jobbra fordul az idő, ők bizony alszanak, mivel télen nem lenne mit enniük, ugyanis rovarokkal, bogarakkal, hullott gyümölcsökkel táplálkoznak – mesélt a szakember a gyerekeknek, akik alig várták, hogy megsimogathassák a kicsiny, fehér sünt.

A különleges állatok sora egy törpedenevér bemutatásával folytatódott, amely egy felnőtt tenyerében is bőségesen elfért.

Apró pici szemük van, ezért ők a sötétben hangok alapján tájékozódnak. Nagyon hasznos kis állatok, rengetek szúnyogot megesznek

– magyarázta az állatorvos, majd a rövid ismertetők után a Mikulás tesztelte a jelenlévő gyerekek megszerzett tudását.

A délelőtt sok izgalmat hozó szereplője volt a mogyoróval, dióval, csonthéjas gyümölcsökkel táplálkozó nagy pele, aki kekszet majszolva érkezett a gyerekek elé, majd néhány pillanat múlva egy gyors mozdulattal kiszabadította magát az állatgondozó tenyeréből, s úgy döntött maga fedezi fel a központot. Természetesen a pelének semmi baja nem esett, csupán elbújt az érdeklődők elől – s talán a kekszét is magával vitte.

A teljes cikk a Feol.hu oldalán olvasható el.

Borítókép: A különleges fehér sünt meg is simogathatták a gyerekek (Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap)