időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Francia versenyen díjazták a szolnoki diákok szép kiejtését

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2023.02.03. 18:42
borítókép

A programnak idén is a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár adott helyet.

Francia nyelvű szépkiejtési versenyt rendeztek diákoknak a napokban. A megméretés a Jászkun-Picard Francia-Magyar Baráti Körök Egyesülete alelnöke, Oláhné Farkasinszki Edit, francia nyelvtanárnő kezdeményezése alapján vált immár hagyománnyá. A programnak, melyet a Szolnoki EuropeDirect is felkarolt, idén is a Verseghy Ferenc Könyvtár adott otthont.

– A mai világ többnyelvű. Aki franciául tanul, új szemléletmóddal gazdagodik, személyes és szakmai téren is új lehetőségek nyílnak meg számára. Az angol mellett a francia az egyetlen olyan nyelv, amelyet öt kontinensen beszélnek. A jelenlegi angol szókincs több mint ötven százaléka a franciából származik, francia tanulás közben egy gyönyörű, gazdag, dallamos nyelvet sajátítunk el, melyet gyakran neveznek a szerelem nyelvének. 

A francia nyelv a gasztronómia, a divat, a színház, a vizuális művészetek, a tánc és az építészet nemzetközi nyelve is. A franciául beszélők eredeti nyelven férhetnek hozzá a francia és frankofón irodalomhoz, filmekhez és zenékhez 

– mondta el Bali István a helyi hírportálnak, utalva az esemény fontosságára.

A szépkiejtési versenyen szolnoki iskolák, így a Verseghy Ferenc, a Varga Katalin, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum képviseletében tizennégy, főleg 9-11. évfolyamos tanuló vett részt. 

Az eredeti cikk A szolnoki diákok szép kiejtését díjazták a francia nyelvű versenyen címmel a Szoljon oldalán olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)