időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Hamarosan bárki ellesheti a legvadabb kanásztáncok trükkjeit + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2023.02.07. 15:32
borítókép

Oktatóanyag készül a Zirc környéki néptáncokról és népzenéről.

Egyre többen szeretnék megtanulni és ellesni a kevésbé ismert és elismert bakonyi néptáncokat. Hamarosan bárki megnézheti azokat a csárdásokról, ugrósokról, más figurákról készített videókat, amelyek széleskörű összefogással jöttek létre. 

A néptánc szempontjából ismeretlen területnek, fehér foltnak számító Bakony néptánc világára többen kíváncsiak, mint gondolnánk: máig gyűjtenek a környéken és a szokásokról faggatják az időseket.

Kisfokos a mestergerendában 

Sokáig jobbára csak az terjedt el a Zirc környéki táncokról, hogy errefelé a kanász- és a pásztortáncokat szilajabban járták, mint általában, így hazánkban e műfajban a legvadabbnak számítottak, a kisfokost a végén a kondás belevágta a mestergerendába.

Most azonban szakemberek bevonásával a zirci művelődési ház koordinálja az összefogást, és rögzítik a bakonyi néptáncokat, amelyek jóval többről szólnak a fentieknél.

Az intézmény igazgatója, Bieberné Réz Ágnes arról beszélt a Veszprém vármegyei hírportálnak, a Veolnak, hogy a mostani néptáncosok egy páncélszekrényből előkerült, régi filmszalagról, – Pesovár Ernő és Békefi Antal néprajzkutatók bakonyi táncgyűjtéseiből – tanulták meg a lépéseket. Azóta azonban több táncoktatási alkalmat is szerveztek: céljuk, hogy újra legyen néptánccsoport a városban, és a környékbeli falvakban is megismerhessék a bakonyi táncokat. Sőt, óvodapedagógusok ugyancsak érdeklődnek a készülő videók iránt, ugyanis a helyi hagyományokat szívesen adják tovább a kicsiknek.

Élő zene, élő tánc: mintha mi is ott lennénk

A videókat a Reguly-múzeum helyiségében vették fel élő zenére, a gyakorláshoz szükséges zenéket a művelődési házban, egy pásztorzenekar tagjaival, kecskedudással, citerással, furulyással és egy vonósokból álló bandával. A bakonyi táncok többnyire ugrós figurákból állnak, többféle eszközös tánc van köztük: pásztoreszközt páros tánc közben is kezében tart olykor a férfi. A csalogatós bakonyi módra úgy néz ki, hogy mikor a férfi elengedi a nőt, akkor ő forogni kezd, kerülgetik egymást, majd újra összekapaszkodnak, s ezeket a váltásokat a férfi tapssal jelzi – mondta el a lapnak Bieberné Réz Ágnes.

A videók A Bakony a mi otthonunk pályázati forrás keretében elnyert összegből készülhetnek el, és azokat az interneten hamarosan közzéteszik.

Borítókép: Bakonyi táncokat járnak az oktatóvideó felvételekor (Fotó: Veol.hu)