időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Újrafogalmazott nemzeti emlékhely Székesfehérváron

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2023.02.04. 15:59
borítókép

Hivatalosan is megalakult a Koronázó Bazilika Baráti Társaság, amely a ma már Romkertként ismert Nemzeti Emlékhelyet olyan közösségi térré szerené formálni Székesfehérváron, ahol a múlt emlékét őrizve és tisztelve minden korosztály jól érezheti magát.

Szeretnék, ha az újrafogalmazott nemzeti emlékhely a magyar állam szakrális központja és temetkezési hely is lenne – fejtette ki Szabados György történész, a Koronázó Bazilika Baráti Társaság alelnöke. Hozzátette: a székesfehérvári turizmus fellendítését is célul tűzték ki.

A Koronázó Bazilika Baráti Társaság civil, értelmiségi és patrióta kezdeményezésként jött létre, és úgynevezett „társadalmi katalizátorként” szeretne működni.

Ez koronázó templom volt, ennek ma nyilvánvalóan nincs realitása, hiszen más az államforma. Ugyanakkor temetkezési hely is volt, rengeteg sír helye azonosítható. Adott esetben az osszárium és a korábban azonosított uralkodói csontanyagokat lehessen itt újra eltemetni 

– emelte ki Szabados György.

Mindezek mellett a társaság szeretné elérni, hogy az emlékhelyen történelmi zászlókat is őrizzenek, ahogy arra az 1200-as években is volt példa. Szabados György szerint ezzel igazságot szolgáltatnának a múltnak és egyúttal szakmai alapon a Nemzeti Emlékhelynek is.

Borítókép: A székesfehérvári romkert (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)