időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

A szegények orvosának évfordulóját ünnepelték Dunakilitin

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2023.03.22. 22:31
borítókép

Immár húsz esztendeje, hogy boldoggá avatták dr. Batthyány-Strattmann Lászlót. A szegények orvosának emléke előtt szülőfalujában, Dunakilitin tisztelegtek.

Az 1870-ben Dunakilitin született dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából a szigetközi településen. Az eseményen részt vett a herceg unokájának, Batthyány Ádámnak a felesége, Batthyány Schmidt Margit is – írja a Győr-Mmoson-Sopron vármegyei hírportál, a kisalfold.hu.

Kovács Andor Tamásné polgármester arról beszélt a helyi templomban szervezett ünnepségen, hogy rendkívül büszke, hogy egy olyan települést vezethet, ahol dr. Batthyány-Strattmann László a világra jött. Szülőházában ma iskola működik egy emlékszobával, de a szegények orvosának emlékezetét a templomban egy színes üvegablak, a bejárat melletti oldalfülkében egy Batthyány-oltár, a szent életű doktor mellszobrával és ereklyéjével, a kastélykertben egy mellszobra őrzi emlékét, sőt egy sétánnyal is tisztelegtek. A faluvezető szerint az iskola és sok helyi család is példaként tekint az oktatási intézmény névadójára. 

– Nem lehet meghatottság nélkül emlékezni Batthyány-Strattmann Lászlóra. Különösen nem itt, Dunakilitin, szülőfalujában. Arra a nagyszerű emberre, aki halála előtt egy nappal is – mennyi szenvedés közepette – arra kéri a családot, hogy vigye ki az erkélyre, hogy onnét kiálthassa a világba, hogy „milyen jó is az Isten!” – emelte ki beszédében Nagy István agrárminiszter.

A teljes cikket A szegények orvosára emlékeztek Dunakilitin - galéria címmel olvashatják a kisalfold.hu-n.