időjárás 8°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Csatazaj és ágyúdörgés Szekszárdon + videó

Forrás: Országszerte
2023.03.12. 15:48
borítókép

Csatazaj és ágyudörgés verte fel a szombat délután csendjét Szekszárdon, a Prométheusz Park környéként, ahol színes toborzó- és harci bemutatót tartottak a Petőfi év és az 1848-as forrdadalom közelgő évfordulójának tiszteletére.

Szekszárdi Csatajáték címmel rendeztek nagyszabású, hagyományteremtő megemlékezést szombaton délután az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója és a Petőfi 200 Emlékév tiszteletére a tolnai vármegyeszékhelyen, a Prométheusz Parkban – írta a Tolna vármegyei hírportál, a Teol.hu. 

 

Az eseményen Hoppál Péter, a Petőfi 200 Emlékév miniszteri biztosa köszöntötte az egybegyűlteket. – Több mint ezredéve vagyunk egy Közép-Európai állam, Szent István által alapított államisággal büszkén állunk a többi európai nemzet előtt és szemükbe nézve felmutathatjuk ezeréves örökségünket és a magyar hősiességet – mondta az eseményen. Gyermekeink korosztályával is meg kell ismertetni, hogy mi nem tagadjuk meg a múltat és a mai „cancel culture” jegyében nem töröljük el a kultúrát, hanem megéljük történelmi önazonosságunkat és büszkén tekintünk nemzeti hőseinkre – hangsúlyozta.

 

Horváth István országgyűlési képviselő Petőfi Sándort idézte, aki 175 évvel ezelőtt úgy fogalmazott: ahol szabadság van, ott haza van. – Ennek szellemében kezdődött el 175 éve az a szabadságharc, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nekünk, az utókornak kötelességünk ápolni a hagyományokat, gyermekeinknek megmutatni azokat a történelmi értékeinket, amelyeket elődeinknek köszönhetünk. Ahhoz, hogy ezeket az értékeket megőrizhessük, nagy szükség van a hagyományőrző honvédekre, akik szabadidejüket feláldozva mutatják be azokat a történelmi pillanatokat, amelyek átszőtték a jelenkor gyökereit – hangsúlyozta a képviselő. Ez után egy korabeli honvéd toborzót láthattunk, ahol a Budai 2. Honvédzászlóalj kardos toborzótáncához kapcsolódtak a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes táncosai, népzenészek kíséretével. A toborzó után egy fiktív, látványos csatajelenet következett. A korhű harcászati bemutató részeként huszárok csaptak össze vértesekkel, valamint párharcot vívott a magyar és osztrák tüzérség két-két ágyúval, majd a honvéd gyalogság csapott össze az osztrák sorgyalogsággal, sortüzekkel és szuronyharccal gazdagítva a programot.

 

A csata jeleneteiről Pelyach István történész beszélt a műsorban, akitől számos izgalmas információt megtudhattak a nézők. A történész lapunknak elmondta, szerinte az elmúlt tíz-húsz évben mintha egyre kevésbé lenne fontos a történelem az emberek számára és a történelemoktatás is veszített jelentőségéből. – Ha rendszeresen megemlékezünk a magyar történelem kiemelkedő állomásairól és közel hozzuk az emberekhez, akár hagyományőrzők segítségével vagy ünnepségeken keresztül, akkor talán hozzájárulunk ahhoz hogy a történelem ne csak száraz tényanyagot jelentsen, hanem valamifajta élményt is adjon a fiatalabb generációnak – vélte a történész, aki szerint fontos hogy lássák, hogyan nézett ki egy honvéd vagy egy huszár, milyen fegyverekkel harcoltak. Pelyach István úgy látja, az ilyen hagyományőrző rendezvények, csatabemutatók, emlékező műsorok ezt segítik.

 

Az eredeti cikk Csatazaj és ágyúdörgés a Prométheusz Parkban (Videóval) címen olvasható, a Teol.hu oldalán. 

 

Borítókép: a csatajelenet egy látványos részlete. (Forrás: Teol.hu/Mártonfai Dénes)