A nevezők idén újra előtérbe helyezték a hagyományőrzés fontosságát, többnyire fából készült eszközökkel dolgoztak, fatányérokat készítettek, hiszen gépeket, elektromos eszközöket nem használhattak a kolbásztöltéshez. A külsőségre szintén adva a régi, hímzett falvédőket sem felejtették otthon. Többen a korábbi Tóberkóbi versenyeken szerzett érmeket is bemutatták, jogos büszkeséggel. Az egyenkötények, -sapkák ugyancsak elkészültek a versenyre, amelyet Geri Gyula elnök nyitott meg.
Szinte mindenki hű maradt a korábban már bizonyított recepthez, de akadt afrikai fűszerkeverékkel készült kolbász is.
A zsűriben Schwartz Béla polgármester, Dorner László alpolgármester és Csáky István bírált. Gasztronómiai különlegességekként beszéltek a kolbászokról, és méltányolták a csapatok találékonyságát, a tálalás igényességét. Idén csupán arany- és ezüstérmet osztottak ki.
Arany minősítést érdemelt ki a Jó-Kiss, az SHV, a Belesek, a Kajdiak, az Idős házaspárok és a Kolbászfalók csapata. Ezüst minősítést kapott a Tóth és Hinger, a Jó szerencsét, a Tósok City, az Apa-fia, az Emilió és a Bél-töltők csapata. Ajándékcsomagot vehetett át az Emilió, az Apa-fia és a Jó szerencsét gárdája. Különdíjat kapott a Kolbászfalók és az Idős házaspárok csapata, utóbbi megvendégelte a szervezőket is.
További különdíjként egy-egy Csendesné Bosits Éva és Tilhof Endre Külön is együtt – Tósok, Berénd, Tósokberénd című helytörténeti könyvet kapott két egyesületen kívüli, könyvvel még nem rendelkező versenyző: Fehér Tibor, aki minden eddigi kolbásztöltésen részt vett és Tóth Imre bányász hagyományőrző. Molnár István egyesületi tag a zsűri elnökének névre szóló vágódeszkát készített − olvasható a Veszprém vármegyei hírportál, a VEOL cikkében.
Az eredeti cikk Immár tíz éve töltik a kolbászt Tósokberénden címen a Veszprém vármegyei hírportál, a VEOL oldalán érhető el.
Borítókép: Immár tíz éve töltik lelkesen a kolbászt a Tóberkóbi kolbásztöltő versenyen (Fotó: GYÖRKÖS JÓZSEF/VEOL)