időjárás 28°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Így kell gyümölcsöt oltani!

Forrás: Országszerte
2023.03.26. 10:19
borítókép

A magyar néphagyományban az oltás, szemzés napja, ekkor kell elkezdeni a fák oltását a bőséges termés érdekében.

A veszprémvarsányi önkormányzat és az Életmód Klub március 25-én gyümölcsoltásra hívta a településen élőket, de a szinte elfeledett mesterfogás tanulására nem csak a falu apraja nagyja érkezett, hanem bizony a környékről is.

Közösséget épít

– Ravazdi Erdei Iskolában dolgoztam, ott öt évig nagyon sikeres volt a gyümölcsoltás tanulása – mondta Libor Mária közösségszervező. – Mikor Veszprémvarsányba kerültem, megismerkedtem Wéber Feri bácsival, az életmód klub oszlopos tagjaként. Kiderült, hogy ő tud oltani, így összefogtunk és megszerveztük a mai napot. Nagyon örülök annak, hogy nagyon nagy az érdeklődés iránta. Feri bácsi megmutatja az oltást a szülőknek, ők pedig megmutatják a gyerekeknek, vagy itt együtt megtanulják. – árulta el a szervező, milyen módon próbálják a helyi közösségi életet minél színesebbé tenni.

Hogy erre szükség van és értékelik a falu lakói, bizonyítja azt, hogy már a program elején nagy nyüzsgés volt Feri bácsi körül, hogy mindenki meg tudja tanulni, hogyan lesz a madárcseresznye vadalanyból finom ehető cseresznye. Aki nem fért az asztalhoz, ráérősen beszélgetett az ismerősökkel, de a gyerekek is jól feltalálták magukat, az asszonyok meg virághagymákat csereberéltek.

– Nagyon fontos a mai fiataloknak, gyerekeknek, hogy megtanulják a gyümölcsoltást, mert már mi is úgy nőttünk fel, hogy nem találkoztunk ezzel a tevékenységgel. Kimaradt a generációk közötti tudás átadás – állapította meg Kirmerné Rácz Ágnes négygyermekes anyuka, aki csemetéivel érkezett az eseményre. Mint mondta, otthon 16 gyümölcsfájuk van a kertben, mindig érik valami. Szükség van arra is, hogy értsenek hozzá. Kisfia közben biztos kézzel faragta az ágat.

A teljes cikket a kisalfold.hu oldalra kattintva olvashatják.