időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Műemléki kincsekre bukkantak a veszprémi várnegyed megújítása során

MAGYAR NEMZET
Forrás: Országszerte
2023.03.21. 17:54
borítókép

Egy új barokk csatornarendszert, falfestéseket és középkori várfalszakaszokat is találtak.

A 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás során tizennyolc műemléki épület újul meg. A kivitelezést és magát a tervezést is egy jelentős kutatási, feltárási munka előzte meg – írja a Veszprém vármegyei hírportál a Veol.hu.
Hozzátették, hogy a  projekt feladatait a kezdetektől folyamatosan dokumentálják az örökségvédelmi hivatal felé, a kivitelezéshez kapcsolódva pedig a védett műemléki épületeken végzett beavatkozások, az épületek egyéb tartozékainak és elemeinek restaurálása bejelentés- és engedélyköteles. 

A várnegyed megújítása során a műemléki szakemberek számos, korábban alig, vagy nem is ismert kincsre, érdekességre bukkantak.

„Elfalazott kemencéket, középkori várfalszakaszokat, barokk csatornarendszert, különböző falfestéseket, régi mesterek kézjegyeit és számos régészeti leletet fedeztünk fel a beruházás előkészítése és a kivitelezési munkái során” – hangsúlyozta a Veol.hu cikkében Vavra Áron, a veszprémi várnegyed megújításának műemléki projektvezetője.

Kiemelték, hogy a földmunkák során számos érme került elő az Árpád-kortól egészen a 19. századig, jellemzően másodlagos helyzetben, a különböző átépítések során áthalmozott rétegekből. Ezek mellett több kifejezetten érdekes és szép kegyérme is előkerült, valamint korabeli használati tárgyak, üveg és kerámia edények, kályhacsempe töredékek is nagy számban feltárásra kerültek.

A kivitelezés során a védett műemléki épületek, tartozékok és elemek restaurálása bejelentés- és engedélyköteles. A Veol.hu megtudta, hogy igen kiterjedt és komoly szakmai tapasztalattal rendelkező szakember csapattal dolgoznak együtt a beruházás során. Az előkészítés folyamatában a kutatások kapcsán, valamint természetesen a kivitelezéshez, restaurálásokhoz festő-, fa-, fém-, szilikát-, és kőrestaurátorokat is alkalmaznak, mellettük művészettörténészek, régészek is részt vesznek a projektben. Ők a teljes projektet végig kísérik, dokumentálnak és nagymértékben segítik a döntéshozatalt, ezáltal a kivitelezési munkákat – írják.

Az eredeti cikk Történeti és műemléki kincsek kerültek elő a veszprémi várnegyed megújítása során címen olvasható a Veol.hu cikkében.

Borítókép: Tizennyolc műemléki épület újul meg a 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás során (Forrás: Veol/Nagy Lajos és ÉpíTech)