időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Ágyútűz és gímszarvaspörkölt fogadta a várfoglalókat Simontornyán

Magyar Nemzet
Forrás: Országszerte
2023.05.19. 23:30
borítókép

Még az időjárás is kedvezett az idén kilencedik alkalommal megrendezett „Vár a megye” – Tolna Vármegyei Értékek Napjának, péntek reggelre ugyanis Simontornya felett kiderült az ég és a déli órákra a résztvevők fohászait meghallgatva pedig a nap is kisütött, bár ennek még csütörtökön sem adtunk volna sok esélyt.

A délelőtt fél 10 órási kezdésre csaknem 60 település küldöttei érkeztek meg a program helyszínére, a simontornyai vár tövébe, hogy feldíszítsék standjaikat kézműves hagyományaik, gasztronómiájuk legjellemzőbb különlegességeivel – írta a Tolna vármegyei hírportál, a teol.hu.

A résztvevőket ágyútűzzel, majd köszöntő beszédekkel üdvözölték. Fehérvári Tamás, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke – az éves találkozó ötletgazdája – elmondta, amikor elindították ezt a programot, nem gondolták volna, hogy ennyi év után is sikerrel fut majd, ugyanis egyre többen vesznek részt rajta évről évre. 

A köszöntők közben minden a helyére került és lassan valamennyi standon fellobbant a bográcsok, főzőedények alatt a tűz, elkezdődött a sütés-főzés. A szekszárdi standon erdeigombás marhanyakból készült ragu főtt puliszkával. A húsétel különlegességét az adta, hogy nem pirospaprikával, hanem cukorkaramellel, vajjal, paradicsompürével készült. A közelben, a gyulajiak füstölt csülkös babgulyást kevergettek, amelyhez cigánykenyeret kínáltak. Falatkákkal is készültek: cukkinikrémet és paprikás pogácsát, valamint levendulás muffint is kínálgattak minden arra járónak. A bátai-decsi közös standon a bátaiak híres halászlevét főzték a megyenapon, gyufatésztával, ahogy dukál. Mellé pogácsát kínáltak az asszonyok. A nagydorogiak marhagulyás készítettek, hozzá pedig krumplis tésztával készült szilvásgombócot kínáltak. 

Az ozoraiak vörösboros gímszarvas pörkölttel készültek 50-60 főre, amit a helyi polgármester maga készített el egy régi jól bevált recept alapján. A jó szarvaspörökölt titkáról elárulta: a legfontosabb, hogy a hagyományos pörköltfűszereket elfelejtsük. Amire szükség van a paprika, paradicsom mellett az a borókabogyó, kakukkfű, szegfűbors, babérlevél és kis fűszerkömény, amelyeket nem szárazon kell a bográcsba szórni, a polgármester előzetesen összetöri és megfőzi, majd így keveri a húshoz. A hozzávalókat egy kis füstölt házi disznóhús, szalonna és száraz vörösbor egészíti még ki. 

Ha már a finom falatok szóba kerültek, a kétnapos rendezvényen a résztvevők ismerkedhetnek a középkori ízekkel is Koháry Gabriella régész és kiváló szakács jóvoltából, aki a várban hét különleges fogással készül a vendégek számára. Készült itt "Disznóhús, az kit erdeinek hívnak, szekfüves lével", "Hüjekleves borsóval és tehénhússal", Lémonyás lében való sült tyúk", "Köleskása vajjal tiszta vízben", "Aszúszilva tiszta vízben", "Rizskása tiszta vízben", valamint "Nádmézből csinált marcapán", amelyhez rozmaringbort, rózsabort és ürmöst kínált. 

A teljes cikket Ágyútűzzel üdvözölték a több száz várfoglalót Simontornyán címmel a teol.hu-n olvashatják!