időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Egy napra kitárta kapuit a gyerekek előtt a kaposvári laktanya

Forrás: Országszerte
2023.05.27. 21:54
borítókép

Hosszú sorok kígyóztak az airsoft lövészetnél, s népes gyerekhad rohamozta meg a páncélozott járművet szállító szerelvényt: nagy sikert aratott pénteken a kaposvári laktanyai nyílt nap.

Álcafestés és fegyverzettechnikai bemutató is szerepelt a programban, a vegyivédelmisek és a toborzók is jelen voltak, s csaknem 1500an regisztráltak, a kaposvári és környékbeli iskolákon kívül andocsi, tabi és kadarkúti diákok is érkeztek – írja a Somogy vármegyei hírportál, a sonline.hu.

– A katonai teherautón már túl vagyunk, irány a következő forduló –  mondta mosolyogva Erdélyi Éva, aki épp kisfiára várt. –  Hosszú órákon át lehet sétálni a laktanyában  és mindenhol újabb látnivalót lehet felfedezni. 

Rózsaszín párduc, dr. Bubó, Vízipók-csodapók, Csillagok Háborúja: a közismert film- és rajzfilmslágerek egymás után csendültek fel, a helyőrségi zenekar már kora délelőtt megalapozta a remek hangulatot. A 43 éves Szentes Norbert gyermekével a tűző napon türelmesen várakozott az akadálypálya előtt. Az édesapa, aki még 1996-ben húzott le egy évet a seregben, azt mondta: a diákoknak tartalmas napot szervezett a honvédség. Minden korosztályt megszólítottak, a kisebbeknek éppúgy látványos program, mint a nagyobb tiniknek.

– A tankok, a pisztolyok és a géppisztolyok érdekelnek legjobban – mondta a 11 éves Szentes Ákos. – Előtte azonban az akadálypályán szeretnék minél gyorsabban túljutni. Izgalmasnak látszik a kötélmászás.

A sportpálya közelében sátrat vertek fel, s azokat a gyerekeket várták, akik airsoft lövészetben akarták kipróbálni magukat. Nem sokkal távolabb is lőttek a tinik, nagyjából 15 méternyire állították fel a céltáblát. A házigazdák szerint több kamasz kifejezetten jó teljesítményt nyújtott az airsoft gépkarabéllyal, s az érdeklődést mutatta az is, hogy egymás után cserélték a tárakat. Akadt olyan srác, aki újabb, ráadáskörrel próbálkozott. 

A társszervek sem hiányoztak a pénteki programról, a Kötél Egyesület a tűzoltóautón kívül egy ugrálóvárat is felállított. Nagy volt a jövés-menés, Bodó László egyesületi elnök szerint nem csak a honvédségnél, hanem az életmentőknél is lényeges az utánpótlás. Könnyen előfordulhat, hogy a tinik közül néhányan már az önkéntes életmentők csapatát erősítik.

– Kommandós álcafestéket szeretnék – kérte a katonát  az ellenőrző-áteresztő pontnál  egy tíz éves kisfiú. Nem messze tőlük  a páncélozott járműszerelvényt szállítóra másztak a kaposfői diákok, Szalai Anikó tanító 24 második osztályos gyermekkel érkezett a nyílt napra. Tizenegy méter hosszú és 17,5 tonna árut képes elszállítani: a  résztvevők hatalmas konténer szállító műszaki jellemzőit is megismerhették a látványos technikai bemutatón.

Borítókép: gyereknap a kaposvári laktanyában (Fotó: Sonline/Lang Róbert)