időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Elképesztő felvételt készített a Bükki Csillagda a Napról

Forrás: Országszerte
2023.06.01. 15:38
borítókép

Példátlan módon az előadást is félbeszakították a felvétel kedvéért.

– A pünkösd előtti szombaton egész nap szép derült időnk volt, és a délután 14 órakor érkezők egy ritka alkalmat kaphattak el a naptávcsőbe tekintve, hiszen egy erős koronaanyag kidobódásnak lehettek a szemtanúi, amely alig egy órán át volt látható – írja a Heol a Bükki Csillagda közösségi oldalán megosztott poszt nyomán.

Mint írják, az ilyen események során a Nap anyaga, a hidrogén, a mágneses erők hatására több száz, akár ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel kilökődik a világűrbe.

– Ez az anyaghalmaz látható a különleges hidrogén alfa szűrős távcsövünkön keresztül, amivel ezt a képet is készítettük. A kép két különálló részből áll, egyik a Nap felszínére exponál, a másik a Napból kiáramló anyagfelhőre. A kettőt ötvözve lehet a valódi látványt szemléltetni.

– Bár a kupolás bemutató közben nem zavarjuk a programot fényképezéssel, ebben a különleges esetben kivételt tettünk, és pár gyors beállítás után el is készültek a nyers képek, majd feldolgozás után itt lehet látni őket egy monokróm és egy színezett felvételen – fogalmaztak.

Borítókép: a Nap (Fotó: NASA)