időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Újra közlekedik elektromos busz Békéscsabán

Forrás: Országszerte
2023.06.02. 21:49
borítókép

A környezettudatos gondolkodásmód közel áll Békéscsaba önkormányzatához.

Ismét közlekedik elektromos busz Békéscsabán a Zöld Busz Program keretében – közölték a Volánbusz Zrt. honlapján. Mint írták, a HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztel Békéscsabán. Június 7-ig közlekedik a városban a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú elektromos jármű, több járat útvonalán, így az utasok menetrend szerint szállhatnak fel rá – írja a Békés vármegyei hírportál, a beol.hu.

Békéscsaba helyi vonalain 2020 októberében egy Solaris Urbino 12 electric típusú elektromos jármű 25 napon keresztül, naponta mintegy 160 kilométeren szállította az utasokat. Most egy másik típust próbálhatnak ki: a május 31-én kezdődött tesztidőszakban a Mercedes-Benz eCitaro NMC3 naponta több mint 250 kilométert tesz meg az 1, 5, 7F, 8, 8A, 8MJ, 17, 17V, 74A, 74B jelű járatok útvonalán. A járművet a sportcsarnoknál telepített berendezésnél töltik.

– A környezettudatos gondolkodásmód közel áll Békéscsaba önkormányzatához. Az elmúlt években minden lehetséges területen igyekezett a város redukálni a környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a hulladék újrahasznosításáig mutatott. A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában fontos szerepe van az alternatív energiaforrások és a legmodernebb technikák alkalmazásának, illetve a város lakosainak szemléletformálásának. Ezért is öröm számunkra, hogy egy héten keresztül, demonstrációs program keretében üzemeltet a HUMDA és a Volánbusz közösen egy elektromos buszt – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Az akadálymentes kialakítású, végig alacsonypadlós, kétajtós, kerekesszékben ülő utas szállítására is alkalmas, légkondicionált elektromos jármű ismét lehetőséget nyújt a HUMDA és a MÁV–Volán-csoport számára, hogy a meglévő elektromos autóbuszai mellett újabb típusok tesztelésével gyűjtsön üzemeltetési tapasztalatokat.