időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Emlékparkkal gyarapodott a nyolcszáz éves Kisszékely

Forrás: Országszerte
2023.09.25. 06:38
borítókép

Sokan keresték fel a vendégváró települést, még Erdélyből is érkezett küldöttség. Az ünnepségen megyéspüspök tartotta a szentmisét, és elismerést kapott a címzetes egyetemi tanár.

Több mint kétszázan vettek részt azon a rendezvényen, melynek szombaton adott otthont Kisszékely. Az Elszármazottak, Kisszékelyiek és Kisszékely barátainak találkozójára a környékről, a vármegyéből és az ország távolabbi vidékeiről egyaránt érkeztek vendégek.

Pajor Ágnes polgármester nemcsak őket üdvözölte, hanem a községet ugyancsak felkereső Fehérvári Tamást, Tolna Vármegye Közgyűlésének elnökét, Orbán Attila alelnököt, valamint a térségből idelátogató polgármester kollégáit is. Ugyancsak képviseltette magát az erdélyi testvértelepülés, a Hargita megyei Atyha község. Miután a helység Korondhoz tartozik, ezért a hét tagú küldöttséget Katona Mihály, Korond polgármestere vezette.

A híveket délelőtt tíz órától jubileumi szentmise várta a kétszáz esztendővel ezelőtt felszentelt Szent György templomban. 

A szertartást Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálta. Ének- és zeneszolgálatot a Nagydorogi Magnificat kórus látott el, Balogh László kántor vezényletével. 

A templom történetéről Csepregi Ferenc, a Kisszékelyi Kulturális Egyesület elnökségi tagja adott ismertetést. 

Ezt követően zajlott le annak a márványtáblának leleplezése, mely az épület főhomlokzatán emlékeztet az 1823-as felszentelésre – tudósított a Tolna vármegyei portál, a teol,hu.

Az Árpád-kori templom feltárt alapjainál Süli János országgyűlési képviselő tartott köszöntőt. Mint egyebek mellett elmondta, örömmel jött Kisszékelybe. Hiszen összetartó közösséget ismerhetett meg a nyolcszáz éves múltra visszatekintő, ősi magyar településen. 

Az alapokon kialakított, a maga nemében a vármegyét tekintve egyedülálló emlékparkra a megyéspüspök kért áldást.

A délután folyamán a rendezvény a művelődési házban folytatódott. Pajor Ágnes ünnepi köszöntőjében kitért a kisszékelyiek szent helyeikhez való kötődésére, összefoglalta az elmúlt évek eredményeit és biztatta a vendégeket a visszatérésre. Ezután dr. K. Németh András adott áttekintést az Árpád-kori templom régészeti feltárának történetéről.

A régész főmuzeológus kollégáival, Varga Máté régésszel és Vindus Melinda régésztechnikussal együtt szerzőként is szerepel egy fejezettel a Múltidéző. Kisszékelyi életképek. Templomaink 1823-2023 című kötetben, amit Csepregi Ferenc írt és szerkesztett. Az érdeklődők a kiadvánnyal könyvbemutató keretében ismerkedhettek meg.

Kisszékely jelene és jövője címmel Májer József alpolgármester tartott előadást. 

A délután újabb jeles mozzanataként Pajor Ágnes adta át a Kiszékelyért kitüntető díjat, amit a település önkormányzata dr. Barócsai György számára ítélte meg.

A Budapesten élő, 93 esztendős nyugalmazott állatorvos, címzetes egyetemi tanár nem tudott jelen lenni, ezért az elismerést unokája, Faludi Veronika vette át.

Borítókép: Az emlékpark átadása (Fotó: Kiss Albert)