időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Különleges gyerekek műveiből nyílt kiállítás Tatán

Forrás: Országszerte
2023.09.23. 18:46
borítókép

Különleges kis művészek alkotásaiból nyílt kiállítás Tatán, a Piarista-rendházban. A sajátos nevelési igényű gyerekek rajzait bárki megcsodálhatja.

Ügyes kezek munkáit dicsérik azok a rajzok, amikből szerdán délután nyílt egy kis kiállítás a Piarista Rendház folyosóján. Az épületben sétálva a vidám, színes, kedves művek megállásra késztetik az embert, hogy pár percre a valóságból kiszakadva újra gyereknek érezve magát a mesék világába repítsék a rajzok. A megnyitót Hajdú Ildikó mesepadagógus bájos előadása tette még színesebbé – írta a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál, a kemma.hu.

Ráadásul az alkotásokat különleges kis művészek készítették: az Új Út Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kis rajzcsoportja keze munkáját dicsérik. 

Fodor Zsuzsanna Veronika, a gyerekek tanárnője elmondta, hogy az iskolában sajátos nevelési igényű, úgynevezett SNI-s gyerekek, fiatalok tanulnak, akik önhibájukon kívül lépéshátránnyal kezdték meg életüket.

Nekik minden, ami egy másik embernek természetesen megy, kicsit nehezebben, vagy lassabban sikerül. Sokkal több akadályt kell leküzdeniük, erősebben bizonyítaniuk, mert sajnos gyakran a társadalom előítéleteivel is szembekerülnek. 

Ezek a gyerekek nehézségeiktől eltekintve pontosan ugyanolyanok, mint más fiatalok. Szeretik a jót, a szépet, szeretnek nevetni, alkotni, táncolni, játszani, örülnek az elfogadásnak és a segítségnek. Vágynak arra, hogy tartozhassanak valahová és megmutathassák az értékeiket

– magyarázta a rajztanár, aki ezért egy kis rajzcsoportot alakított az iskolában, ahol bárki megmutathatta képzeletét, ügyességét, kreativitását. 

– A diákotthonnak van egy kis rajzcsoportja, amely a Komplex Alapprogram művészeti alapprogramjának keretein belül működik. Az itt alkotó tanulók tavaly készült képeit nézetik most az érdeklődők a kiállításon – mutatta büszkén a falon és az állványon sorakozó műveket a tanárnő. Hozzátette: bár a gyerekek mind ugyanazt a feladatot kapták, a végeredmény jól tükrözi, hogy ők bizony egytől egyig saját egyéniségek, saját látásmóddal. 

– Benne van a saját fantáziájuk és humoruk is és minden vonást komoly munkával és teljes odaadással alkottak – tette hozzá a tanárnő. 

Borítókép: Kiállítás Tatán, a Piarista-rendházban (Fotó: Flajsz Péter / 24 óra / kemma.hu)