időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Klímákat szerelnek a pápai színházépület termeibe

Forrás: Országszerte
2023.11.16. 05:45
borítókép

16 millió forintból a Jókai Mór Művelődési Központ épületének helyiségeibe tizenhárom hűtő-fűtő klímaberendezéseket telepítenek.

Az eszközök működtetéséhez szükséges energiát napelemek biztosítják - olvasható a VEOL.hu cikkében.

November közepén kezdték meg a szakemberek a munkálatokat, mely során az emeleti irodahelyiségekbe, a tárgyalóba és az előadóba kerülnek a klímaberendezések. Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a felsorolt helyiségek az épület déli és nyugati oldalán találhatóak, így a nyári időszakban a berendezések biztosítják a a helyiségek megfelelő klimatizálását.

– A fűtési szezonban lehetőség van a helyiségek fűtésére úgy, hogy a nagytermet gázkazánnal ne kelljen fűteni, ami energiamegtakarítást eredményez. Mivel a színház épületén korábban nyílászárócserét, tető- és külső szigetelést hajtottak végre, sőt egy 50 kilowattórás napelemes rendszert alakítottak ki, a klímákhoz szükséges elektromos energiát helyben termelik meg. Egészen meglepő, hogy az irodai berendezések milyen komoly áramfelvétellel rendelkeznek, a klímát is ideértve ezek a berendezések a napelemek által megtermelt áram nagy részét fel is fogják használni, ezzel párhuzamosan viszont csökkenni fog a fűtési költség. A beruházás részét képezi még a megfelelő elektromos ellátás biztosítása illetve a villámvédelmi rendszer kis mértékben történő átalakítása – tájékoztatott Rádi Róbert.

A projekt befejezési határideje várhatóan november 30. 

Borítókép: Tizenhárom eszközt helyeznek fel a szakemberek (Fotó: Haraszti Gábor/Napló)