A változatos étrend olcsóbb, mind gondolná!

Teljes kiőrlési pékáru, savanyúságok, hús helyett néha hal, a megszokott köretek lecserélése párolt zöldségre vagy éppen bulgurra – néha apró változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy az étkezések az egészségünket is szolgálják.

null

Persze nem könnyű úgy főzni, hogy a család minden tagja ízlésének megfeleljen az étel, s egészséges, olcsó, s ráadásul még magyaros is legyen. De mindez nem lehetetlen! Ez is fókuszba kerül az élelmezési világnap apropóján. - olvasható a veol.hu cikkében.

Gyümölcstea, margarin, bécsi felvágott, szezámmagos zsemle, zöldpaprika reggelire, tojásleves és carbonara csirkecsíkok spagettivel ebédre, vacsorára pedig rántott trappista sajt párolt rizzsel. Ezt kapták a középiskolások, kollégisták ebédre szerdán. Azért ezt a napot emeltük ki, mert október 16. az élelmezési világnap. A heti étlapot böngészve kitűnik, hogy teljes kiőrlésű pékáru, savanyúság, gyümölcs gyakorta szerepel a menüben. 

Élelmezési világnap: egészségesen és finoman 
 

Reggeli 417 forint, ebéd 685 forint, vacsora 496 forint. Ennyi a térítési díj a közétkeztetésben, ennyit fizetnek a gyerekek, illetve szüleik az étkezésekért. Ezek az összegek nagyobb mennyiségekből levetítve jönnek ki, és havi keretösszegből átlagolva, de nem lehetetlen küldetés az sem, hogy otthon is egészségünknek és pénztárcánknak kedvezőbb legyen az étkezések megoldása. 
Páhiné Lengyel Eszter, a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum és Kollégium élelmezésvezetője adott mindehhez ötleteket. 
Ki más tudná jobban, hogyan lehet megadott keretek közé szorítani az ételek alapanyagköltségét úgy, hogy az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő ebéd kerüljön az asztalra, mint egy élelmezésvezető? 

Az Élelmezési világnap fókuszában: egészséges és olcsó – sok mindenre kell figyelni, de nem lehetetlen
 

Az árról már szóltunk, de talán még fontosabb, hogy milyen is az adott étel. Persze az íz is lényeges, de az étrend tervezésénél a menzán figyelembe veszik és fel is tüntetik az étkezések energia, fehérje, zsír, telített zsírsav, szénhidrát, cukor és sótartalmát is. Ennyi mindenre kell odafigyelni, hogy egészséges és olcsó is legyen az étel, ami az asztalra kerül.

Az élelmezési világnap 
Világszerte több mint 150 országon átívelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre született élelmezési világnapot kiemeli a többi ENSZ nap közül. A számtalan rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet és tettekre sarkalljanak a mennyiségi és minőségi éhezés felszámolásáért. 2024-ban az #ÉlelmezésiVilágnap az élelemre, mint emberi jogra helyezi a fókuszt. A globális kampány világszerte hangosan hirdeti, hogy mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést a tápláló, biztonságos és fenntartható élelemhez elérhető áron. Itt az összefogás ideje, hogy létrehozzunk egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenkinek.

A napról szóló kiadványt itt lehet letölteni

Az élelmezési világnap egyúttal felhívja a kormányzati, a vállalati és a civil szféra szereplőinek figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra, és hogy a lakosságot, különösképpen a fiatalokat is mozgósítsa, közös fellépésre sarkallja.

  • Világszerte mintegy 733 millió ember éhezik.
  • A bolygónkon megtermelt élelmiszer 32%-a kerül a kukába vagy más módon vész kárba, a pazarlás a klímaváltozásra is jelentős hatással van.
  • A konfliktusok és az erőszak az elhúzódó éhezés legfőbb okozói. 2023-ban a súlyosan éhezők majd fele volt konfliktusban érintett: 20 országban közel 135 millió ember.
  • Mintegy 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.
  • A férfiakhoz képest a nők 1,3%-kal nagyobb valószínűséggel éheznek.
  • Szerte a világon több mint 1,6 milliárd nőt és gyermeket sújt valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány.

Az ENSZ Élelemzésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai és Közép-Ázsiai Irodája Budapesten működik.

Az élelmezési világnap 2024.

Az élelem a legalapvetőbb emberi szükséglet közvetlenül a levegő és a víz után. Mégis, a világon nem mindenki jut az egészséges élethez szükséges táplálékhoz, pedig a világ élelmiszertermelői már most is elegendő mennyiséget állítanak elő. Az élelemhez való jog – ez áll az idei élelmezési világnap fókuszában – túlmutat a túlélést biztosító kalóriákon: magában foglalja az egészséges és sokszínű étrendet és a fejlődés lehetőségét. Összehangolt közös lépésekkel garantálni lehetne, hogy mindenhol elérhető legyen a tápláló és biztonságos élelmiszer, mindenki számára elérhető áron.

Borítókép: A balatonfüredi ebédlőben játékosan is ráirányítják a figyelmet az egészséges táplálkozásra - (Fotó: Keszey Ágnes/veol.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.