Ropogós lángos 1000 forint alatt? Zalában találtunk ilyen helyet

Zala vármegye lángostérképén a Google keresője alapján számos üzletet találni és mindegyik szinte kivétel nélkül 4,5 és 4,9 értékelés között mozog. A lángos tehát népszerű és egyszerű étel, lássuk, hol készítik a legjobban?

ételZalalángos2025. 03. 16. 10:54
null
A jó lángos titkáról Gizi néni mesélt Nagykanizsán Fotó: Szakony Attila

A "Zala megye lángos" szavak beírása után legördülő lángostérkép világos képet mutat arról, hogy a vendégek miképp értékelték az adott vendéglátóegységeket. Viszont több kizárólag lángossal, esetleg palacsintával foglalkozó hely egyelőre zárva tart, ezek általában nyáron, a Balaton-parton kínálják finomságaikat – olvasható a Zala vármegyei hírportálon, a zaol.hu-n.

Friss, forró és ropogós. A jó lángosért sok helyen rajonganak
Fotó: Szakony Attila

Lángos: kedvesség és finom ételek

A Piac Lángos Zalaegerszeg nevű egység a nevéből is egyértelműen a zalaegerszegi piacon működik. Jelenleg 38 értékelésnél jár az üzlet és 4,5-ös értékelést kapott eddig. Két hete az egyik vásárló ezt írta: "Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a jó lángost!!!" Néhány hónappal korábban érkezett némi kritika: "Nagyon finom a lángos, bár az utóbbi időben mintha összementek volna méretben." A listán megtalálhatjuk a nagykanizsai Piramis Gyorsbüfét, mely egység nem kifejezetten a lángosban erős, viszont a vendégek 4,6-os értékelése a lángosnak is szól. Néhány hónapja egy ilyen hozzászólás érkezett a felületre: "Ha más helyeken, csak fele ennyire kedves, és figyelmes lenne a kiszolgálás, már bőven elég is lenne. Lángost kértünk, pár perc alatt meg is kaptuk, hatalmas, és nagyon finom volt."

A jó lángos ropog

A jó lángos meghatározása ízléstől függően eltérő, viszont egyben nagyon sok vélemény megegyezik: akkor jó, ha ropog. Többféle recept létezik az elkészítésére. Ahol feltüntették az árakat, ott 1000 forint alatt nem kapható lángos.

Gizi néni saját kézzel dagasztja a hagyományos burgonyás tésztát
Fotó: Szakony Attila

A kiszolgálás minőségére is figyelnek a vendégek

Zala másik pontján, Keszthelyen a Bäri Lángos 126 vélemény alapján 4,9-es értékelésnél jár. Az első vélemény már megerősítheti a vásárlókban azt, hogy érdemes megkóstolni a terméküket. Ez így szólt: "Több helyen ettünk már lángost, a párom nagyon igényes rá, hogy jó sült, és ropogós legyen. Itt egyszerűen remek a tészta íze is, és az elkészítése is. Imádjuk, hogy rátok találtunk! Ezután csak itt eszünk lángost." A keszthelyi móló közelében található a Z' Lángosdája, mely 383 vélemény alapján kapott 4,7-es értékelést. A legutóbbi vélemény szerint jó úton járnak: "Évente, vagy 2 évente eszek lángost! Hozzáteszem, hogy minden nap is ehetnék, mert szeretem, de már kevés helyen csinálják hibátlanul! Na itt van az a hely, hogy az évi egy lángost szívvel-lélekkel megeszem!" Szintén Keszthelyen a Piactéri lángos büfét még nem sokan értékelték, de egy véleményt innen is megosztunk: "Érdemes kipróbálni!! Nagyon finom ropogós lángos, kedves, jó hangulatú kiszolgálás. Az ára is nagyon barátságos. Ha erre járok, legközelebb is meg látogatom."

Gizi néni lángosozója nincs fenn az interneten

A sok értékelés közepette találkoztunk egy kakukktojással Nagykanizsán a Vásárcsarnok emeletén. A 75 éves Horváth Károlyné Gizi néninek nincs szüksége az internet segítségére, nem lehet megtalálni a Google keresője alapján, de mégis külföldről visszajáró vendégei vannak.

Olykor 100 lángos is elfogy

– A lángost 1985 óta sütöm, korábban a Zrínyi utcai kosaras piacon dolgoztam – mesélte. – Akkor Bazsó Lászlónétól vettem át az üzletet, s a hagyományoknak megfelelően dolgozom. Burgonyával, természetes alapanyagok felhasználásával készítem frissen, hajnali 3 órakor a tésztát. Kizárólag kézzel dagasztom le a három kilogrammos adagot, melyből olykor 100 darab igazi krumplis lángos készül. Ez az életem, csak szívvel-lélekkel lehet jól csinálni, a vendégköröm kiváló, imádják a lángost. Abból is jól látszik, hogy az ország számos pontjára elszármazott kanizsaiakon kívül külföldről is jönnek vendégek.

Hagyományos recept

Gizi néni jól begyakorolt lángosának receptje kizárólag lángosimádóknak:

Három kilogramm liszthez 15 dekagramm cukor, 10 dekagramm só, 5 dekagramm élesztő és 25 dekagramm átnyomott, főtt burgonya kerül. Az olajat 160 Celsius-fokra hevíti, melyben ropogósra sül a tészta, hiszen nem tesz jót a hosszas olajfürdő.

Megtaláltuk az 1000 forint alatti lángost!

Gizi néni lángosozójában az úgynevezett sima lángos, sóval, fokhagymával 600 forint, a tejfölös 700, a sajtos 800, a virslis 800, a sajtos-tejfölös 900 forintba kerül. Van egy extra verzió, a milánói, amire sajt, tejföl, lilahagyma és sonka kerül, annak az ára 1000 forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.