Téli gombaszedéskor nagyobb a mérgezés veszélye, de igazi finomságokat találhatunk

Aki télen is mer gombát szedni, igazi finomságokat találhat. A bakonyi gomba különlegesen jó ízű, a lilatönkű pereszke, a kései laskagomba, a téli fülőke például.

VEOL2025. 12. 02. 8:11
null

Azonban a téli gombaszedéskor nagyobb a mérgezés veszélye a szokásosnál. Mutatjuk a szabályokat, amiket be kell tartani - olvasható a Veol.hu cikkében.

Győri Krisztina gombaszakellenőrtől kértünk tájékoztatást arról, hogy a fagyos, havas téli időkben is szabad-e gombát szedni, a bakonyi gomba ilyenkor is elfogyasztható-e.

Bakonyi gombaszedés télen

Az ehető gombák is veszélyessé válhatnak télen, ezeket sem mind lehet leszedni ilyenkor már, pedig mostanában a Bakonyban sokat lehet találni belőlük, kedvezett nekik a csapadékos idő. Mutatjuk, mire kell figyelni.

A fiatal gombák tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek biztosítják, ha fagy éri őket, akkor sem kezdenek el rothadni, gyorsan öregedni, lebomlani. Tehát télen csak a fiatal példányokat szabad leszedni, elfogyasztani, amelyek a fagyok után a jó időkben tovább tudnak fejlődni.

Ha már a teljesen kifejlett példányt éri a fagy, elkezdődik a gomba rothadása. Így az ehető gombák elfogyasztása is súlyos tüneteket, gyomorrontást, ételmérgezést okozhat. Ám ez csak akkor történik meg, ha már a teljesen kifejlett példányt érte a fagy, amely már túl volt a fénykorán. Ilyenkor viszont az ehető gomba elfogyasztása is hasmenést, hányást okozhat.

Ezeket a téli gombákat találhatjuk meg mostanában a Bakonyban:

  • lilatönkű pereszke,
  • kései laskagomba,
  • téli fülőke.

Ezeknek a fiatal példányait szabad szedni, az említett szabályok betartása mellett. Télen is nőnek, bírják a fagyokat. Háromszor-négyszer is hibernálódnak, mielőtt teljesen megnőnek.

A bakonyi gomba a természet finom ajándéka, de aki nem rutinos a gombaszedésben, az nem biztos, hogy látja a fiatal és a kifejlett példány közti különbséget, azt, hogy elkezdődött-e már a gomba rothadása, ezért is kell mindig gombaszakellenőrre bízni a gombavizsgálatot, mielőtt tálaljuk a vadgombát.

Mindenképp ellenőriztessük a gombát szakértővel, mielőtt megesszük, mert az ehető gombák és a mérgező gombák közti különbség sokszor csak hajszálnyi.

A legjobb az, ha a bakonyi gomba rajongóiként olyan gombatúra csapatához csatlakozunk, amelyet gombaszakellenőr vezet, gyarapíthatjuk a gombaismeretünket például egy hétvégi kirándulás keretében. Ilyeneket a Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport is gyakran szervez. A Bakonyi gombász csoportban pedig gombafotóinkat oszthatjuk meg, amelyeket túrázáskor készítettünk. 

Borítókép: A bakonyi gomba a természet ajándéka, a lilatönkű pereszke például télen is szedhető, gombapaprikásnak kiváló.  (Fotó: Vadgomba – Kisalföld és Bakony)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.