Emberi hanyagság a tűzvészek fő oka

Nem az épületek műszaki állapota, hanem a szabályok be nem tartása miatt következik be a legtöbb katasztrófa.

Pintér Bence
2017. 06. 15. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban az elmúlt időszakban nem volt olyan jellegű tűzeset, mint a londoni, felmerül azonban a kérdés, hogy fel van-e készülve hasonló helyzetekre a hazai katasztrófavédelem, például egy esetleges paneltűz esetén. Kérdésünkre Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a magas lakóépületekre és középületekre egészen speciális tűzvédelmi szabályok vonatkoznak. Az előírt szabályok többsége az épületek tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos. Az ilyen magas épületeket eleve úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy minimális legyen egy tűz kialakulásának vagy továbbterjedésének az esélye. A tűzoltók a tűzvédelmi ellenőrzések mellett rendszeresen tartanak gyakorlatokat is a magas épületekben. A katasztrófavédelemnek 42 méter mentési magasságú emelőkosaras és létrás járművei is vannak, amelyekkel az átlagosan 30-35 méter magas panelházak legfelső szintjei is elérhetőek. A katasztrófavédelem átlagosan két-három évente minden társasházba eljut ellenőrizni.

Magyarországon a londonihoz mérhető magasságú lakóházak nincsenek, de sajnos a hazai társasházakban rendszeresen előfordulnak kisebb tűzesetek. 

Ezeknek azonban legtöbbször nem az akár több évtizedes házak műszaki állapota az oka, hanem a tűzvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása. A szóvivő szerint ezért rendkívül fontos, hogy mindenki odafigyeljen ezekre. A legfontosabb, hogy ahol jelezve van, hagyjuk szabadon a tűzoltóknak fenntartott felvonulási területet, ne akadályozzuk ezt szabálytalan parkolással. Még fontosabb, hogy nyílt lángot ne hagyjunk őrizetlenül a lakásban egy pillanatra sem: főzés után zárjuk el a tűzhelyet, ha kimegyünk a szobából fújjuk el az égő gyertyákat. Szintén fontos, hogy a társasházak folyosóin, a lépcsőházban és a szemétledobó helyiségben ne tároljunk éghető anyagokat, a menekülőfolyósokat pedig ne torlaszoljuk el bútorokkal, biciklikkel vagy akármi mással, ami menekülés vagy mentés közben akadályt jelenthet nekünk, illetve a tűzoltóknak. Ugyanez vonatkozik a lakást, illetve folyosót elkerítő rácsra: a vagyonvédelmi rács kétélű fegyver, hiszen a betörőket ugyan kinn tartja, de a bajba jutott emberek menekülését és a tűzoltók bejutását is lassítja. Rácsot felszerelni csak akkor szabad, ha a rács nem zár el semmilyen tűzvédelmi berendezést. Ilyen a tűzjelző, a tűzoltó készülék, a hő- és füstelvezető, a szellőző, a tűzvédelmi kapcsoló és a tűzivízvezeték is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.