Rendőrségi videó figyelmeztet a gyerekek internetes zaklatásának veszélyére

– Számíthatsz ránk! – ezt üzeni az ORFK azoknak a fiataloknak, akik online szexuális zaklatás áldozatai lettek.

Lándori Tamás
2017. 06. 19. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számíthatsz ránk! – néhány jó tanács mellett ezt üzeni a rendőrség azoknak a fiataloknak, akik online zsarolás áldozatai lettek. Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központjának koordinációja mellett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is kampányt indított, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek online zsarolásának, szexuális zaklatásának veszélyére és az ez elleni küzdelemre. 

A kampánysorozat első napján, hétfőn a Teve utcai rendőrpalotában tartottak sajtótájékoztatót az illetékes rendőri vezetők. Szongoth Richárd alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni osztályának, valamint Szabó Henrik alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának vezetője bemutattak egy kisfilmet, amivel a az érintetteket szeretnék megszólítani.

A Youtube-on már látható kampányvideó sokkal jobb, mint a rendőrségtől látott korábbi felvilágosító anyagok, de attól azért nagyon messze van, hogy fiatalok ezrei osszák meg egymás között közösségi oldalukon. A film valós eseteken alapszik, a történet lényege, hogy egy kiskamasz lány egy fiatal fiúval csetel, aki a bizalmába férkőzik, és profi fotózás ígérete mellett képeket kér a lánytól, idővel egyre intimebbeket. Miután a fiú egy félmeztelen fotóra is rábeszéli az áldozatot, randevút kér tőle, majd azzal kezdi zsarolni, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, ha a lány nem tesz eleget kérésének. A kamaszlány nem mer szólni senkinek. 

A szakemberek szerint az efféle zsarolások tipikus célja lehet a sértett szexuális kizsákmányolása,

de nem ritka az sem, hogy az elkövető pénzt követel. Hangsúlyozták, fontos, hogy a gyermekek tisztában legyenek azzal, mindez bűncselekmény, és nincsenek egyedül a bajban, a rendőrség mellettük áll.

Szabó Henrik kiemelte, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, hogy az ilyen bűncselekmények célcsoportjának tagjai maguk csökkentsék az áldozattá válás esélyét. A veszélyeztetett korosztályt fel kell világosítani arról, hogy „az interneten bárki bárki lehet”, a tettesek sűrűn használnak álprofilt – figyelmeztetett az alezredes, hozzátéve, akit nem ismerünk személyesen, azt idegenként kell kezelni. A rendőrök azt kérik, senki ne osszon meg olyan adatot, felvételt, amit nem mutatna meg bárkinek – a szüleinek vagy épp a szomszédnak. 

Arra az esetre, ha már megtörtént a baj, ugyancsak tanácsokat gyűjtött csokorba az ORFK. Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot; ne fizess – int a rendőrség, aláhúzva, hogy minden ilyen esetben segítséget kell kérni felnőttől, és haladéktalanul feljelentést kell tenni. Ehhez lehetőség szerint

meg kell próbálni megőrizni a bizonyítékokat, lementeni a képernyőképeket. 

Lapunk kérdésére Szongoth Richárd jelezte, tisztában vannak azzal, hogy az áldozatok gyakran szégyellik, hogy bajba kerültek, és félnek előállni problémájukkal, tartva attól, hogy szüleik és nyomozók is megtudják, milyen butaságot csináltak. – A sértettekkel a rendőrség felkészült szakemberei foglalkoznak, akik mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenség mellett, a legnagyobb diszkrécióval kezeljék az ügyet – kért bizalmat a nyomozó iroda osztályvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.