Ügyészségi adatokból derült ki: rohamosan nő a korrupció Magyarországon

Egy év alatt hatszorosára nőtt a kenőpénz elfogadása miatt tett vádemelések száma, és ezek csak a feltárt esetek.

Koncz Tamás
2017. 06. 27. 15:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka pillanat, amikor ügyészségi adatok is alátámasztják, hogy Magyarországon ijesztő ütemben nő a korrupció, most azonban ez történt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy megtudja, 2015. január elseje és 2016. december 13. között hány esetben tettek feljelentést a nyomozóhatóságoknál vesztegetés vagy vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés miatt – és hány esetben emelt vádat vagy utasította el a vádemelést az ügyészség. 

Polt Péter csak a kérdések egy részére adott választ, a kihagyott pontoknál arra hivatkozva, hogy a kért adatok nem nyerhetőek ki az ügyészség által kezelt rendszerekből – így azt sem közölte, hogy összesen hány feljelentés érkezett a nyomozó hatóságokhoz vesztegetés miatt, vagy hogy hány esetben indult nyomozás a jelzett ügyekben.

A válaszok azonban így is beszédesek, és jelzik, milyen ütemben nőtt két év alatt a feltárt, vizsgált vesztegetési ügyek száma. A legdurvább emelkedés a hivatali vesztegetés elfogadása miatti vádemelésnél látható.

Az ügyészségek 2015-ben hivatali vesztegetés miatt 167, hivatali vesztegetés elfogadása miatt 105 esetben emeltek vádat – ehhez képest tavaly 174 vesztegető és 615 kenőpénzt elfogadó vádlott ellen indult ügyészségi eljárás, vagyis egy év alatt közel hatszorosára emelkedett a lebuktatott, korrupt hivatalnokok száma.

Ezzel párhuzamosan, nőtt a megszüntetett nyomozások száma is: 2015-ben 69 hivatali vesztegetés, 70 hivatali vesztegetés elfogadása és 17 befolyással üzérkedés kapcsán állították le a vizsgálatot, 2016-ban viszont már 103 hivatali vesztegetés, 85 hivatali vesztegetés elfogadása és 23 befolyással való üzérkedés esetében függesztették fel a nyomozást.

A feljelentések elutasításában már nem volt szignifikáns különbség: tavalyelőtt hivatali vesztegetési ügyben 32 esetben, vesztegetés elfogadása miatt 48 alkalommal, befolyásolással való üzérkedés miatt 7 esetben utasított vissza feljelentést az ügyészség – tavaly pedig 33 vesztegetési ügyet, 42 vesztegetés elfogadásáról szóló feljelentést és 3 befolyással való üzérkedési ügyet dobtak vissza különböző okokra hivatkozva.

Az egy év alatt hatszorosára ugró korrupciós rátát ugyanakkor így is nehéz megmagyarázni: a 2016-os megugrást persze indokolhatnánk a korrupció elleni harc sikerével, de nehéz elképzelni, hogyan buktattak le tavaly hirtelen hatszor annyi korrupt hivatalnokot, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.