Volt TEK-est gyanúsítanak szerencsejátékos csalással

A korábbi terrorelhárító fülest kapott, mikor kell betelefonálni a biztos nyereményért egy televíziós játékban.

MN
2017. 06. 22. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás miatt gyanúsított meg egy rendőrt a Budapesti Nyomozó Ügyészség (BNYÜ) egy betelefonálós nyereményjáték ügyében – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A korábban a TEK állományában szolgáló terrorelhárító és ismeretlen társai egy országos televíziós csatornán 2010 és 2013 között futó telefonos nyereményjátékkal trükköztek. A gyanú szerint a műsort felügyelő informatikus mindig előre jelezte nekik, hogy mikor kell hívást indítaniuk a biztos nyeréshez.  

A visszaélésről elsőként a 444.hu írt, szerintük a TEK több volt munkatársa is csalhatott a televíziós játékban.

A feljelentést még 2014 decemberében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tette, akik többek között a rendőrség hivatalos állományának tagjait is ellenőrzik. Ezután kezdett el nyomozni a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A terrorelhárítás a nyomozás kezdetén megszüntette az érintettek jogviszonyát, akik közrendvédelmi, operatív szolgálatot folytattak.

Az ügyészség korábban ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az ügyben a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományába egykoron vezényelt hivatásos rendőrök is érintettek, akiknek a TEK-hez vezénylése már megszűnt, és a bűncselekmény nem függött össze szolgálati feladatukkal.

Az ügyészség nem közölte az érintett csatorna nevét, ahogy arról sem adtak tájékoztatást, hogy a meggyanúsított rendőr hányszor csalt és ezzel mennyi pénzt tehetett zsebre – írja a Pesti Srácok.

Szintén a TEK-et érinti az a januárban kirobbant, a terrorelhárítás egyik közbeszerzésével kapcsolatos botrány is, ami miatt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2016 nyara óta folytat hűtlen kezelés gyanújával nyomozást. Az ügyben a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János tette meg a feljelentést. Az Index megkeresésére a TEK sajtóosztálya januárban elismerte, hogy visszaélés történt. „A TEK belső ellenőrző tevékenysége során tárt fel néhány gyanús és feltehetően jogellenes cselekményt gazdasági területen” – írták. Közleményükben kiemelték: a TEK soraiban csak erkölcsileg és büntetőjogilag teljes mértékben feddhetetlen munkatársakat alkalmaz, ezért „haladéktalanul megtették a megfelelő lépéseket”, és feljelentést tettek.

Ennél többet azonban nem árultak el. Ugyanakkor rendészeti forrásból a lap úgy értesült, hogy a belső vizsgálat egy olyan, több tíz millió forintos beruházásnál bukkant szabálytalanságokra, ami egy TEK-es épületfelújítással kapcsolatos. A gyanú szerint a TEK gazdasági vezetésének egyik tagja fiktív munkálatokért is fizetett egy külsős cégnek. Hivatalosan ugyan nem erősítették meg az információikat, de az Index akkor több forrásból is úgy értesült, hogy a belső vizsgálat után távoznia kellett a TEK-től a szervezet gazdasági igazgató-helyettesének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.