Nem volt kíváncsi az embercsempészvezérre az ügyészség

A halálkamionper vádlottja állítja, az egyik fő szervező címét is tudja, de a hatóságot nem érdekelte az információ.

Lándori Tamás
2017. 07. 06. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kihallgatásaimon többször fel akartam jelenteni az embercsempészcsoport egyik afgán főnökét, de az ügyészség nem volt kíváncsi rá, mert azt mondta, ő a magyarországi cselekményekben nem vett részt” – mondta az úgynevezett halálkamionügy másodrendű, bolgár vádlottja. Hozzátette, tudja a Shebir nevű nemzetközi fő szervező bulgáriai címét. Rajta kívül két másik nagyfőnökről is beszélt: az egyiket Aminnak hívták, de Kairóként is emlegették, a másik egy szerb, akinek nem tudja a nevét.

Az ügyész a fentieket nem cáfolta, azt azonban hozzáfűzte, hogy a másodrendű vádlott az afgán fő főnököt előttük nem nevezte meg, és a nyomozás adatai sem támasztották alá, hogy ilyen illető tartózkodna Bulgáriában. Ráadásul külföldi hatóságoknak már beszélt ezekről a személyekről a terhelt, ami alapján több országban indult eljárás.

A másodrendű vádlott a csütörtöki tárgyaláson részletes vallomást tett.

Bevallotta, embercsempészcsoport tagja volt, de azt tagadta, hogy a 71 migráns halálával végződő ausztriai teherautós fuvarnál a sértettek halálához köze lenne.

Közölte, ott volt a fuvar elindításánál, saját szemével látta, hogy az utasok letépik az ajtóról a gumiszigetelést. Ő utána visszatért Kecskemétre a barátnőjéhez, N. Lászlónéhoz, akinek a nevére egyébként a csempészjárműveket vették. „A harmadrendű vádlott (a sofőr) felhívott azzal, hogy fényt lát az ajtószárnyak között, ezért száz százalékig biztos voltam abban, hogy az emberek kapnak levegőt” – emlékezett vissza.

„Kis idő után a negyedrendű vádlott felhívott, és azt mondta, hogy a kamion belsejében lévő emberek dörömbölnek. Rögtön telefonáltam az elsőrendű vádlottnak, és átadtam a negyedrendű szavait. Ő biztosított arról, hogy nincs semmilyen gond az emberekkel, ugyanis tartja valakivel a kapcsolatot azok közül, akik bent vannak. Azt mondta, azért dörömbölnek, mert épp lyukat csinálnak. Azt is mondta, adjam át a sofőrnek, hogy vezessen tovább, és tegyen úgy, mintha nem is hallaná őket” – folytatta, kiemelve, rögtön továbbította az üzenetet a szállítóknak.

A bolgár férfi állítja, később újra hívta a sofőröket, hogy álljanak meg, mert azt gondolja, az emberek nem kapnak levegőt, és vízre is szükségük van. Többször kiemelte, ő a távolból ennél többet nem tehetett, a sofőrök viszont nem hallgattak rá. Úgy tudja, a harmad- és negyedrendű vádlott azért nem állt meg a teherautóval, mert az első pihenőhelynél rendőröket látott; később pedig, amikor az autópálya leállósávjában kannából tankolták a kocsit, azért nem nyitottak ajtót, mert addigra már nem dörömböltek a bentiek.

Összefoglalva kijelentette, ha a negyed- és a harmadrendű vádlott – aki előbbinek „valamennyire főnöke volt” – megállt volna, most nem állnának mindannyian bíróság előtt. Megjegyezte, ez a két sofőr nem először hagyott ott az autópályán kamiont emberekkel a raktérben.

Vallomása közben a nevezett vádlott-társak többször közbeszóltak, velük Jádi János tanácsvezető bíró csak többedszeri felszólításra tudta megértetni, hogy csak a másodrendű vallomása után tehetnek észrevételeket, nem szólhatnak közbe. A rendzavarások közben az afgán elsőrendű vádlott vigyorogva nézelődött hátra, a hallgatóság felé. Később azt mondta, fáj a foga, ezért nem tudott figyelni, úgyhogy írásban, pastu nyelven kéri a tárgyaláson elhangzottakat.

Amikor a harmadrendű vádlott szót kapott, elmondta, minden utasítás a másodrendűtől érkezett. „Nem tudom, hogy az elsőrendű főnök volt-e, de a másodrendű főnök volt.”

Arra a kérdésre, hogy az elsőrendű vádlott, S. L. telefonon miért mondott olyanokat, hogy a migránsok haljanak meg, és miért nevetett, azt válaszolta, azért, mert S. L. akkoriban 5-10 marihuánás cigit szívott naponta.

„De lehet, hogy csak azért, mert idióta”

– tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.