Bulgáriából adták ki a halálkamion újabb gyanúsítottját

A 34 éves bolgár férfi szervezte be a gyanú szerint az embercsempész sofőröket, és előfutóként segédkezett.

MN
2017. 08. 30. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már zajlik az elsőfokú bírósági eljárás a 71 ember életét követelő halálkamion ügyében, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy újabb gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte. A 34 éves bolgár férfit – akinek ügyét a többiekétől elkülönítették – nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a bolgár hatóságok vették őrizetbe augusztus 8-án, majd most hétfőn átadták a magyar hatóságoknak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint az NNI nyomozói a bolgár férfit bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A megalapozott gyanú szerint tagja volt a „parndorfi” néven emlegetett bűnszervezetnek, és ő szállított Magyarországra Bulgáriából három embercsempész sofőrt, akik közül kettőt ő maga szervezett be, illetve két alkalommal előfutóként segédkezett az illegális határátlépők Nyugat-Európába szállításánál.

Az ügyészség kezdeményezte a bolgár gyanúsított előzetes letartóztatását. Ez a közlemény szerint azért indokolt, mert a bűncselekményért súlyos, akár 16 éves büntetést is ki lehet szabni, és tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Ezt támasztja alá az is, hogy a férfit elfogni is csak nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült. Ezen kívül tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bűnszervezet többi tagjának figyelmeztetésével megnehezítené a bizonyítást.

A pándorfalvi halálkamionként emlegetett hűtőkocsi belülről nem nyitható rakterébe 2015-ben, a mórahalmi déli határszakasz közelében zsúfolták be a több tucat bevándorlót, akik a szellőzés hiánya miatt három órán belül – még magyar területen – megfulladtak. Az áldozatok hiába dörömböltek, a vád szerint a huszonöt éves bolgár sofőr – főnökei utasítására – nem vett erről tudomást, és az ausztriai Pándorfaluig hajtott a teherautóval. Ott az A4-es autópálya leállósávjában hagyta az addigra már csak az ötvenkilenc férfi, nyolc nő és négy gyermek holttestét szállító járművet, és a felvezető autót vezető bűntársával együtt Magyarország felé elmenekült. A legfiatalabb áldozat 10 hónapos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.