Túlélők vallomásaival folytatódott a „halálkamion”-per

Horrorisztikus körülményekről számoltak be azok a menekültek, akiket korábban szintén az embercsempészbanda fuvarozott.

Molnár Richárd
2017. 08. 22. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menekültek és szemtanúk tanúvallomásainak ismertetésével folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken annak a 11 fős embercsempészbandának idén júniusban indult büntetőpere, akik közül négy vádlottat több rendbeli, különös kegyetlenséggel, részben 14 év alatti személy ellen elkövetett emberöléssel vádolnak. Vallomást továbbra sem tettek a vádlottak. Mint ismert, 2015. augusztus 26-án 71 holttestet talált a rendőrség az ausztriai Pándorfalu közelében az autópálya mellett hagyott, a magyarországi Mórahalomról indult hűtőkamionban.

Az áldozatok iraki, afgán, szír és iráni illegális határátlépők voltak – köztük 8 nő és 4 gyerek – akik Németországba akartak eljutni az embercsempészekkel, ám a lezárt, sötét, levegőtlen raktérben összezsúfolva mindannyian megfulladtak. A vádirat szerint az áldozatok hiába dörömböltek már az indulás után néhány órával, a teherautó sofőrje azt az utasítást kapta a banda főnökétől, az elsőrendű vádlott, afgán nemzetiségű L. Samsoortól, hogy ne nyissa ki a rakteret, hogy minél hamarabb Németországba érjenek, a rendőrök beavatkozása nélkül. Viszont az ügyészség szerint a négy vádlott tisztában volt vele, hogy így áldozataik halálát okozzák.

Az ügynek 26 vádpontja és 11 vádlottja – 1 afgán, 9 bolgár, és 1 bolgár-libanoni állampolgár – van. Csak a hetedrendű vádlott, a bolgár Viktor V. nem volt jelen a keddi tárgyaláson, mert ő továbbra is szökésben van. A bolgárok sofőrként vettek részt a magyarországi tevékenységét 2015 februárjában megkezdődő embercsempészbandában, őket a másodrendű vádlott, a bolgár Metodi G. szervezte be. A tárgyalás során csak ő és egy másik bolgár szólalt fel egyetlen alkalommal a vádlottak közül, amikor két afgán tanú vallomását olvasták fel egy 2015 júniusi csempészakcióval kapcsolatban.

A menekültek azt vallották, hogy velük együtt 28 embert zártak be egy Ford Transit kisteherautóba, de hiába dörömböltek a levegőhiány miatt, a sofőr nem állt meg, pedig egy gyerek is elájult.

Metodi G., aki ekkor még sofőrként vett részt az akcióban, azt állította, hogy a tanú hazudott, mert senki sem dörömbölt és senki nem lett rosszul. Ugyanezt vallotta a másik sofőr. Amikor a korábbi tanúk azt állították, levegőtlen autókba zsúfolva utaztatták őket, még nem szóltak közbe.

Azután sem, hogy egy másik csempészakcióban részt vevő iraki tanúk – ahogy az összes, különböző csempészutakon részt vevő afgán, iráni és egyéb nemzetiségű tanú – horrorisztikus körülményekről számoltak be. A sofőrök sem a dörömbölésre, sem a kiabálásra nem reagáltak, nem volt levegőjük, vizük, csak állva tudtak utazni, a gyerekek pedig sikoltoztak és hánytak a rosszulléttől.

Egyik alkalommal az egyik csempészautó balesetet szenvedett, a menekültek egymásra zuhantak és vérző sérüléseket szenvedtek. Olyan, Olaszországba tartó csempészutakról is beszámoltak a tanúk, amelyeken

személyautók csomagtartóiban, kettesével kellett utazniuk. Mikor a menekültek ki akartak szállni belőlük, a csempészek őket és családjaikat is halálosan megfenyegették, hogy visszaszálljanak.

A menekültek egyébként többségükben nem vallottak a sofőrök és a banda tagjai ellen, illetve nem emlékeztek rájuk.

L. Samsoor, a banda vezetésével gyanúsított férfi rendkívül visszafogottan viselkedett a tárgyaláson, ahhoz képest, hogy a per első napján még afgán nemzeti színű ruhában, Korán-idézetekkel teleírt táblát mutogatott, majd összeveszett a pastu tolmáccsal, aki szerinte rosszul fordított. Most viszont a tárgyalóterembe lépve azonnal rámosolygott az új tolmácsra. A bíró a tárgyalás elején elmondta, hogy L. Samsoor, Metodi G., illetve a pándorfalvi halálkamiont vezető negyedrendű vádlott beadványban kért enyhébb fogva tartási, őrzési fokozatot. A bíró erről az érintet büntetés-végrehajtási intézet álláspontjától függően dönt majd.

A tanúvallomásokból több magyar személy érintettségére is fény derült.

A csempészeknek több autót is értékesített egy jelenleg felszámolás alatt álló cég, a Gas White Kft., amelynek tulajdonosa, egy magyar nő azt vallotta, hogy a cég csak névleg az övé, a tulajdonos valójában egy magyar férfi. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.